Сега има още повече доказателства, че причудлива звездна система, разположена

...
Сега има още повече доказателства, че причудлива звездна система, разположена
Коментари Харесай

Откриха изключително рядка планета, обикаляща около 3 слънца

Сега има още повече доказателства, че причудлива звездна система, ситуирана върху носа на съзвездието Орион, може да съдържа най-редкия вид планета в познатата Вселена: един-единствен свят, обикалящ към три слънца по едно и също време.

Звездната система, известна като GW Orionis (или GW Ori) и ситуирана на към 1300 светлинни години от Земята, става изкушаваща цел за изследване; с три прашни оранжеви пръстена, вложени един в различен, системата безусловно наподобява на гигантско биче око в небето. В центъра на това биче око живеят три звезди – две заключени в тясна двоична орбита една с друга, а трета се върти необятно към другите две.

Системите с тройни звезди са необичайност в космоса, само че GW Ori става още по-странна, колкото по-отблизо я гледат астрономите. В документ от 2020 година, оповестен в The Astrophysical Journal Letters, откривателите преглеждат от близко GW Ori с телескопа Atacama Large Millimeter/Submillimeter Array (ALMA) в Чили и откриват, че трите прахови пръстена на системата в действителност не са подравнени един с различен, като най-вътрешният пръстен диво се клатушка в орбитата си.

Екипът допуска, че една млада планета или нейното основаване може да изхвърли гравитационния баланс на комплицираната конструкция на трите пръстена на GW Ori. Ако откриването бъде доказано, това ще бъде първата планета с тройно слънце в известната Вселена.

Сега публикация, оповестена на 17 септември в списанието Месечни вести на Кралското астрономическо сдружение, предлага нови доказателства за съществуването на тази рядка планета. Авторите на проучването вършат 3D симулации, с цел да моделират по какъв начин биха могли да се образуват мистериозните празнини в пръстените на звездната система, въз основа на наблюдения на други прахови пръстени (или „ протопланетни дискове “) другаде във Вселената.

Екипът ревизира две хипотези: Или счупването на пръстените на GW Ori е породено от въртящия миг на трите въртящи се звезди в центъра на системата, или счупването се появява, когато в един от пръстените се е образувала планета.

Изследователите стигат до извода, че няма задоволително турбуленция в пръстените, с цел да работи теорията на звездния въртящ миг. По-скоро моделите допускат, че съществуването на голяма планета с размер на Юпитер – или може би няколко планети – е по-вероятното пояснение за странната форма и държание на пръстените.

Ако бъдещите наблюдения на системата поддържат тази доктрина, GW Ori може да е „ първото доказателство за планета, която издълбава празнота в действително време “, споделя водещият създател на проучването Джеръми Смолвуд от Университета в Невада, Лас Вегас.

За страдание, предполагаем наблюдаващ на тази планета в действителност не би могъл да види и трите слънца, изгряващи и движещи се в небето; двете звезди в центъра на системата се движат по толкоз тясна двойна орбита, че биха изглеждали като една огромна звезда, като третата се върти към тях, споделят откривателите.

Но в случай че бъде доказано, самото битие на този свят ще потвърди, че планетите могат да се образуват при по-широк набор от условия, в сравнение с учените са осъзнавали по-рано.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР