Сега е моментът трите черноморски страни-членки на НАТО да засилят

...
Сега е моментът трите черноморски страни-членки на НАТО да засилят
Коментари Харесай

Ген. Съби Събев: Нараства рискът от провокации на Русия срещу чуждестранни кораби в Черно море

Сега е моментът трите черноморски страни-членки на НАТО да засилят взаимното си наблюдаване в региона на Черно море. Русия би трябвало да бъде публично предизвестена, че ще бъде отговорено на всевъзможни провокации против корабите на нашите три съюзни страни

Това съобщи в изявление за БГНЕС Съби Събев, генерал-майор от запаса. Той е първият народен боен представител на България в основната квартира на НАТО след приемането на страната ни в алианса.

Според ген. Събев е прекомерно мощно да се каже, че заканите на Русия към корабоплаването в Черно море, ще доведат до спор. „ Но нараства рискът от провокации на Руския черноморски флот с задгранични кораби, в случай че те се насочат към украински пристанища ", предизвести той.

Според него тук огромният въпрос е може ли да продължи зърнената договорка в случай, че Русия излиза от нея и дали морският маршрут може да се измести в западна посока, тъй че от териториалните води на Украйна да премине край крайбрежията на Румъния, България и Турция, с цел да могат да бъдат изведени корабите. „ Очевидно е, че износът на украинското зърно през морските и речните пристанища ще бъде усложнен поради съветските удари по пристанищната инфраструктура на Одеса и по река Дунав “, уточни той.

Ген. Събев чака, че на днешното първо постоянно съвещание на Съвета НАТО-Украйна, което е инициирано по искане на Киев, ще бъдат разисквани възможни ограничения за сигурност в Черно море, вероятно за продължение на износа на украинско зърно. „ Във всички случаи ще има решения, които да подсигуряват както сигурността на черноморските пристанища на съюзните страни от НАТО, по този начин и възможна помощ за Украйна. Предполагам, че тя ще изиска повече средства за Противовъздушна отбрана, които да усилят отбраната на черноморските и речни пристанища. “ - съобщи той.

Според него НАТО би трябвало да вземе решение за изпращането на спомагателни кораби за гарантиране на сигурността на съюзните страни.

Ген. Събев е безапелационен, че няма метод да съумеят опитите на Русия да пренареди районния ред в Черно море.

„ Кремъл мечтае да трансформира Черно море в съветско езеро, както беше по времето на Варшавския контракт. Това няма по какъв начин да стане, тъй като в Черно море има три съюзни страни и две партньорски на НАТО – Грузия и Украйна. Независимо от напрежението, което Русия основава в Черно море и експанзията, която продължава в Украйна, тези планове нямат действителни благоприятни условия да се осъществен. Те са повече в областта на желанията и фантазиите. Руските планове ще срещнат първо противодействието на трите съюзни страни в НАТО и на алианса като организация. “ - предизвести военният специалист.

Той счита, че в тази обстановка нашето Министерство на защитата би трябвало да ускори морското наблюдаване.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР