Седмицата завърши с арест в България на трима души от

...
Седмицата завърши с арест в България на трима души от
Коментари Харесай

Ексклузивно пред bTV: Посланикът на Турция у нас за атентата в Истанбул и убийството на границата


Седмицата приключи с арест в България на трима души от молдовски генезис и един от арабски генезис по отношение на атентата в Истанбул преди седем дни

Според източници на bTV имало съмнения, че арестуваните у нас са готвели още атентати в Турция и на територията на Европейски Съюз. Влизали са на наша територия, подкупвайки български чиновници на реда. Посланикът на Турция у нас - нейно превъзходителство Айлин Секизкьок, гостува в предаването " 120 минути ".

- Добре пристигнали. Посочвате като главен уредник човек на име Билал Хасан. Кой е той?

- Бих желала да стартира с това, което се случи в Истанбул. Една жена, сирийка, сложи бомба в сърцето на Истанбул, в такси, което умъртви 6 души и рани повече от 80. От тези 6 души, за жалост, имаше и един татко и щерка, момиченце на 9 години, майка и щерка, и брачен партньор и брачна половинка. Следователно, хората в Турция доста страдат сега. Истинска контузия е за всички ни, за цялата нация. Веднага след нападението и атентата Организацията за сигурност съумя да залови дамата, дружно с 21 души, за които беше открито, че са свързани с нападението. Всички показания на тези, които са арестувани, демонстрират, че в действителност това е планувано и изпълнено от ПКК, терористичната организация, по-конкретно този клон, който е в Сирия. Знаем, че има тероризъм. Ние сме се изправяли пред разнообразни сходни групи- ИДИЛ, ПКК. Всички терористични групи знаем, че са към момента налице, просто са отслабени, отдръпват се, покриват се, изчакват опция за нахлуване. Именно това в действителност се случи в Турция.

- Говорейки за това по какъв начин променяте тактиката си за битка с тероризма, виждаме информация, че част от хората, съпричастни към атентата, са влизали и излизали от България, и то подкупвайки български гранични чиновници. Потвърждавате ли тази информация – че тези хора са наели компания, която прекарва нелегално бежанци през българска територия и с помощта на това са съумели да изоставен Турция.

- Мога да ви кажа в този миг, че турските и българските управляващи, прокуратурата, полицията, разузнаването работят старателно и в тясно съдействие, с цел да може да установим и заловим виновните за това нахлуване. Не желая да встъпвам в детайлностите за оперативните способи на съдействие сред двете страни, само че имам вяра, че ще докара до резултати, до добра вест за двете ни страни.

- Потвърждавате ли информацията, че тази група, която е била арестувана на българска територия, е подготвяла още атентати на територията на Турция или на Европейски Съюз?

- Не мога да кажа, че е правилно или не е правилно. Както споделих, това е извънредно сензитивна теза и е част от оперативното съдействие сред двете страни и скърбя, че не мога да отговоря непосредствено.

- 500 евро съгласно тази информация, е коствало прекосяването на границата сред Турция и България, като рушвет. Това потвърждавате ли, че имате такива оперативни данни?

- Откровено, не мога да разясня. Изключително гореща тематика и доста сензитивна. Има хора, които са изгубили живота си, и поради деликатността на интервенцията, апелирам да не ми задавате сходни въпроси за мнения по оперативните детайлности.

- Разбирам, че това е максимумът, който можете да си позволите да извършите, като обществен коментар. Но това, което ми направи усещане на мен – директно след атентата, измежду всички съболезнования, които получихте и от България, и от останалите страни, турската страна съобщи, че отхвърля да приема съболезнования, изразени от Съединени американски щати. Това са думи на вашия вътрешен министър. Защо?

- Преди всичко Съединени американски щати са съдружник на Турция, работим в съдействие с американските управляващи по доста чувствителни случаи и има съществени постоянни връзки сред външните министри на двете страни. Президентът Ердоган се срещна в Бали с президента Байдън предходната седмица и президентът Байдън изрече своите съболезнования за това извънредно събитие, за този случай. Относно тази реакция, прочувствена, сензитивна – в действителност това е израз на десетилетия натрупвано възприятие на осуетяване от една страна и на народа, турския, и на държавното управление. Преди към десетина години, с появяването на „ Ислямска страна “ в Сирия и с гражданската война в Сирия, тогава американските ни другари избраха да подкрепят ПКК и по-конкретно този клон в Сирия. Предупредихме ги няколко пъти какви са заплахите да поддържат терористична група да се бори с друга терористична група. В последна сметка, ПКК с поддръжка на американските ни съдружници, се усещаха подкрепени и засилени в Сирия. Успяха да основат свои мощни територии по границата с Турция и да интензифицира своите набези над Турция, убивайки стотици души – доктори, учители, сестри медицински, военни и това продължава повече от 10 години, както ви споделих.



- Друга покруса – убийството на български граничен служител на реда, което се случи преди към две седмици край оградата на двете ни граници – каква нова информация можете да споделите за арестуваните? Може ли да кажете, че те са били съпричастни към канал за бежанци, или пък са правили друга незаконна активност?

- Първо, позволете да изразя своето откровено състрадание и съболезнования за българския народ, за министерството на външните работи и за фамилията – бях с тях, тъкмо през вчерашния ден със фамилията на Петър, на господин Димитър и Керанка. За нас Петър е воин, тъй като той падна в битка за отбрана на границите на своята страна. И турската полиция го преглежда, като един брат, който също е изгубил живота си. Нашата болежка е толкоз мощна, колкото е и за българския народ. Веднага по-късно извънредно неприятно събитие турските управляващи задържаха виновния човек. Той към този момент е в пандиза и бих желала да ви уверя, че ще бъде осъден съществено за закононарушението, което е направил.

- Аз съм наясно какъв брой доста бежанци от Сирия, Ирак, от Афганистан има на турска територия. Какво мислите за тази ограда на нашата граница? Смятате ли, че тя е ефикасна? Смятате ли, че нейното изграждане беше добра концепция?

- Бих желала да стартира с това, което вършим в Турция с другите граници – с Иран и Сирия. Ние сме вложили доста в споделената граница с Ирак и със Сирия. Над 1000 км стена към този момент е издигната по източната и южната граница.

- И тя ли е като мрежа, като на българо-турската граница, или вие строите стена?

- Мога да кажа, че е безспорна стена от бетон с съвременна технология и съоръжение, с 300 електрооптични кули, датчици, термални камери, дронове за наблюдаване плюс бронирани автомобил и наблюдаване. А в Турция тази година сме заловили над 250 000 мигранти. През тази година по границата сме спрели 25 000 души. Така, че тази ограда несъмнено не е задоволителна, само че същинската бариера би била съдействие с Турция, в действително време да бъде засилена и подкрепена, това е единственият метод за предварителна защита на незаконната миграция.

Гледайте цялото изявление във видеото.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР