Драматична загуба за досегашните управляващи от лявоцентристката Социалдемократическа партия в

...
Драматична загуба за досегашните управляващи от лявоцентристката Социалдемократическа партия в
Коментари Харесай

Скопие след изборите: Отдалечава ли се Северна Македония от членството си в ЕС?

Драматична загуба за досегашните ръководещи от лявоцентристката Социалдемократическа партия в Скопие. Националистическата ВМРО-ДПМНЕ завоюва най-вече места в Народното събрание и се чака безпроблемно да образува съдружно държавно управление.

ВМРО-ДПМНЕ завоюва и президентския избор. Гордана Силяновска-Давкова е новият държавен глава на Северна Македония.

Тя е дълготраен академични учител и професор по конституционно право. Била е член на конституционната комисия в Народното събрание на Македония, както и министър в първия кабинет на Бранко Цървенковски - сред 1992 година и 1994 година.

 Любчо Георгиевски пред bTV: ВМРО-ДПМНЕ мъчно ще се откаже от антибългарското говорене Светът 3 мин. Любчо Георгиевски пред bTV: ВМРО-ДПМНЕ мъчно ще се откаже от антибългарското говорене  Любчо Нешков: Служител на УДБА води офанзивата против измененията в конституцията на РСМ Тази сутрин 3 мин. Любчо Нешков: Служител на УДБА води офанзивата против измененията в конституцията на РСМ  След разтърсващото ликвидиране в Скопие и бягството през България: Обвиненият още не е екстрадиран Светът 2 мин. След разтърсващото ликвидиране в Скопие и бягството през България: Обвиненият още не е екстрадиран  Новата власт в Северна Македония: Кои са огромните спечелили? Светът 3 мин. Новата власт в Северна Македония: Кои са огромните спечелили?  Любчо Георгиевски пред bTV: ВМРО-ДПМНЕ мъчно ще се откаже от антибългарското говорене Светът 3 мин. Любчо Георгиевски пред bTV: ВМРО-ДПМНЕ мъчно ще се откаже от антибългарското говорене  Любчо Нешков: Служител на УДБА води офанзивата против измененията в конституцията на РСМ Тази сутрин 3 мин. Любчо Нешков: Служител на УДБА води офанзивата против измененията в конституцията на РСМ  След разтърсващото ликвидиране в Скопие и бягството през България: Обвиненият още не е екстрадиран Светът 2 мин. След разтърсващото ликвидиране в Скопие и бягството през България: Обвиненият още не е екстрадиран  Новата власт в Северна Македония: Кои са огромните спечелили? Светът 3 мин. Новата власт в Северна Македония: Кои са огромните спечелили?

Била е специалист в Организацията на обединените народи, а сред 2008 година и 2016 година е член на Венецианската комисия.

На предходните президентски избори през 2019 година Силяновска-Давкова доближава до балотаж със Стево Пендаровски, само че го губи.

През вчерашния ден имахме и първа публична реакция на София след избора на Скопие.

И президентът Румен Радев, и министър председателят Димитър Главчев гледат с паника към резултатите и успеха на ВМРО-ДПМНЕ, известни с антибългарската и антиевропейската си изразителност.

„ Много скоро ще проличи дали новият президент и партията, която завоюва с решителна преднина тези избори, ще проработят най-накрая за европейската вероятност на РСМ или ще поемат по друга посока “, сподели президентът Румен Радев.

„ Първият сигнал от Скопие ще пристигна през днешния ден или на следващия ден. В неделя на 12 в 12 часа е церемонията по встъпване в служба на Гордана Силяновска като президент “, сподели в „ Тази заран “ Коста Филипов, публицист и дълготраен сътрудник на български медии в Скопие.

„ За мен е доста любопитно дали българският държавен глава ще участва на инагурацията. Преди пет години, когато Стево Пендаровски стана президент, Румен Радев беше там. Това им беше първата среща, въпреки и протоколна “, посочи той.

Според него преди пет години са били поканени всички държавни глави на прилежащите на Северна Македония страни.

„ Заявките за европейски път на Гордана Силяновска не ги чух. Чух, че ще пътуват по балканските пътища, че ще се върнат на Балканите. Накрая добави и за Брюксел. Обикновено първото посещаване на македонските политици след избора им е в Брюксел, само че ще забележим дали в този момент няма да иде другаде “, разяснява журналистът.

Първите поздравили ВМРО-ДПМНЕ за успеха в изборите 2 в 1 бяха министър председателят на Унгария Виктор Орбан и сръбският президент Александър Вучич.

„ Част от медиите в РСМ се финансират от Унгария. Още от Австро-Унгарска империя Виена е имала интерес към тази част от Балканите поради близостта към най-топлите морета. Помните ли каква огромна борба беше маджарин да бъде еврокомисар по разширението? Беше препоръчан един, кого смениха. Тогава пристигна Оливер Вархей. В края на поздравлението на Вучич Силяновска му отговори на сръбски език “, открои Коста Филипов.

Какво следва оттук насетне?

„ Любчо Георгиевски, някогашен министър председател на РСМ и някогашен ръководител на ВМРО-ДПМНЕ, и Любчо Нешков, създател на БГНЕС, споделиха, че Северна Македония е част от сюжет, който я приближава до Сърбия, Русия и Китай “, разяснява историкът проф. Христо Матанов.

„ Не съм чул позицията на Албания. Тя се бави, защото Албания е най-европейски настроената нация в района, защото интеграцията в Европейски Съюз значи обединяване на албанския етнос в едно “, уточни той.

Според него колкото и съкрушителна да е успеха на ВМРО-ДПНЕ, остава належащо образуване на съдружно ръководство.

„ Гласовете ще дойдат от албанските обединения. По-точно от една, само че албанските партии са проевропейски. Едно е да приказваш преди избори, а друго е какво ще направиш като дойдеш на власт. Тази разлика в РСМ е доста огромна. Съзнават, че развалянето на два интернационалните контракта е доста мъчно нещо “, добави историкът във връзка с договорите с Гърция и България.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР