Седмица след разрушаването на стената на язовир Нова Каховка и

...
Седмица след разрушаването на стената на язовир Нова Каховка и
Коментари Харесай

Каква е ситуацията по българското крайбрежие седмица след взривяването на "Нова Каховка"

Седмица след разрушаването на стената на язовир " Нова Каховка " и изливането на милиарди кубически метра вода, която повлича по пътя си разнообразни боклуци, в това число и пестициди, поражда въпросът какви биха могли да бъдат следствията за Черно море.



Украинските управляващи оповестяват за леке от химически замърсители, образувало се в резултат на потопа в Херсонска област. Има ли заплаха замърсяванията да стигнат българското крайбрежие?

Неизвестни количества водни размери вследствие на взривяването на язовира са постъпили в одеския залив. Допреди ден те бяха затворени компактно в този залив, само че в идващите два дни се чака усилване напразно и смяна на циркулацията, като по всяка възможност това леке ще стартира да се движи, обаче притиснато мощно към брега, на юг към Николаевка и може би към румънската граница, изясни пред Българска национална телевизия доцент доктор Николай Вълчев от Института по океанология във Варна.

Институтът по океанология координира черноморския център за мониторниг и прогнози, който излъчва всекидневна прогноза, налична на този уебсайт. Тя ще бъде качвана и на фейсбук страницата на Института, уточни Вълчев.

РЗИ - Варна прави непрекъснати наблюдения на чистотата на водата. Последните ни проби са от 6 юни и няма отклонения. Ние изследваме водата от " Панорама " до " Бяла - Юг " и все още няма промени в резултатите, сподели доктор Веселина Божилова от РЗИ - Варна.

През летния сезон проби от водата се взимат два пъти месечно, а от зоните за къпане - три пъти седмично. Евентуално замърсяване ще се отрази на микробиологията, само че РЗИ навреме ще осведоми обществеността, увери Божилова.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР