Седмица след началото на войната жителите на Газа бягат от

...
Седмица след началото на войната жителите на Газа бягат от
Коментари Харесай

Преселване, обвинения и дипломация преди сухопътната офанзива на Израел в Газа

Седмица след началото на войната жителите на Газа бягат от домовете си, до момента в който израелската наземна атака се задава.

Хиляди палестинци потърсиха леговище в събота, откакто Израел ги предизвести да се изтеглят от северната част на Ивицата Газа преди предстоящата сухопътна атака против Хамас, една седмица след най-смъртоносната офанзива в историята на Израел. Около 1,1 милиона души живеят в северната част на Газа и филантропичните организации споделиха, че насилственото им пренасяне е невероятно, защото войната бушува и запасите от храна, гориво и медикаменти понижават. Ръководителят на Хамас Исмаил Хания упрекна Израел в събота, че прави " военни закононарушения " в Газа. Генералният секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш разказа обстановката в Газа като " ново рисково дъно ". „ Дори войните имат правила “, добави той, до момента в който Израел беше изправен пред обвинявания в групово наказване на жителите на Газа за дейностите на Хамас предходната седмица. „ Цивилните би трябвало да бъдат предпазени и в никакъв случай да не се употребяват като щитове “, сподели Гутериш.

Израел, който се закле да унищожи Хамас, е събрал сухопътни сили и танкове към Газа и е пуснал листовки, призоваващи цивилните да бягат от северната част на анклава. В Женева Червеният кръст съобщи, че неоправданите " ужасяващи " офанзиви против Израел също не могат да оправдаят " безграничното заличаване на Газа ". В Лондон хиляди се събраха в поддръжка на палестинците след сходна проява в Ню Йорк в петък и други митинги в арабския свят

" Това е единствено началото "

Израел се тресе от най-кървавото нахлуване против страната и скърби за 1300 жертви, открити в южните градове и кибуците, които бойците прочистиха в сражения, оставили мъртви 1500 бойци на Хамас. Премиерът Бенямин Нетаняху предизвести, че бомбардировките на Израел до момента са " единствено началото " на акцията за смазване на Хамас. При един удар израелските военни „ самолети убиха Али Кади, пълководец на рота командосите от „ Нухба “, участващи в офанзивата на 7 октомври, споделя се в изказване на армията в събота. Военният представител Джонатан Конрикус сподели, че израелските сили към този момент са " на всички места към линията Газа, на юг, в центъра и на север ". „ Вероятно ще се разгърнем в спомагателни значими бойни интервенции “, сподели той. Със заповедта си за евакуация, сподели Конрикус, Израел е „ обявил нашите планове авансово, не тъй като има някаква военна логичност, а тъй като желаеме цивилните да не бъдат наранени от войната... те не са нашият зложелател. " Той упрекна Хамас, че употребява цивилни жители от Газа като " собствен жив щит ".

Страхове от заложници

Над 1300 здания в Газа са унищожени, заяви Организация на обединените нации в събота, до момента в който още детонации раздрусват земята и кълба пушек се издигат над град Газа. Предстоящото наземно навлизане единствено ускори страховете за 150-те заложници, които Хамас държи и заплаши да убие в отговор на всевъзможни необявени израелски удари по цивилни цели. Хамас заяви, че 22-ма заложници са били убити при израелски удари, без да дава повече детайлности. Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън беседва със фамилиите на 14 американци, изчезнали след офанзивата на Хамас, като сподели за „ 60 минути “ на CBS: „ Ще създадем всичко по силите си, с цел да ги намерим “. Израелската войска удостовери, че се е свързала със фамилиите на 120 цивилни заложници до момента.

Междувременно Египет и Израел се споразумяха да разрешат на жителите на Съединени американски щати да изоставен Ивицата Газа през Граничен контролно-пропусквателен пункт Рафа, сподели американски чиновник, съпътстващ държавния секретар Антъни Блинкен в районната му обиколка. Служителят сподели, че Съединени американски щати към момента нямат удостоверение, че съглашението се ползва, „ само че желанието е то да бъде изпълнено “.

Отговорността на Хамас

Палестинският министър председател Мохамад Щайе упрекна Израел в осъществяване на " геноцид " в Газа, до момента в който при конфликтите в окупирания Западен бряг починаха 53 палестинци през последната седмица. Но Тал Хайнрих, представителят на Нетаняху, сподели пред Агенция Франс Прес: „ Всичко, което се случва в Газа, е отговорност на Хамас “.

Съединени американски щати показаха мощна поддръжка за Израел и изпратиха военна помощ, до момента в който Блинкен беше на районна обиколка, целяща да резервира спокойствието в арабския свят. По време на саудитската част от обиколката си в събота Блинкен организира „ работлив “ едночасов телефонен диалог с китайския външен министър Ван И, търсейки помощта на Пекин за възобновяване на спокойствието, сподели представителят на Държавния департамент Матю Милър.

Израел е изправен пред опасността от обособена борба на север с настоящата в Ливан проианската формация Хизбула, откакто трансграничното принуждение неведнъж избухваше в продължение на дни. Видеожурналист на Ройтерс беше погубен, а шестима други кореспонденти - от Агенция Франс Прес, Ройтерс и Ал Джазира - бяха ранени в Южен Ливан покрай Израел, попаднали в трансграничен обстрел. Израелските сили споделиха в събота, че са умъртвили няколко " терористи ", опитващи се да пресекат границата, и също по този начин са " блъснали терористична цел на Хизбула в Южен Ливан " в отговор на дрон, пресичащ границата.

Принудително прекачване

Израелските военни пуснаха в петък листовки, предупреждаващи жителите на Северна Газа да бягат " неотложно " в региони на юг от Уади Газа, със стрелки, сочещи на юг към територия с дължина 40 километра и необятна 10 километра. Имаше комплициране по отношение на графика за заповедта за всеобща евакуация след известия за 24-часов прозорец. Върховният представител на Европейски Съюз по външната политика Жозеп Борел сподели, че проектът за изтегляне на над 1 млн души за един ден е " изцяло неосъществим за осъществяване ". Израелските военни подчертаха в събота, че жителите на град Газа не би трябвало да отсрочват заминаването си, преди да стартира атака, защото пътищата, излизащи от северната част на територията, още веднъж бяха задръстени. Военният представител Ричард Хехт сподели, че има " прозорец " за безвредно прекосяване към Южна Газа сред 10:00 сутринта и 4:00 следобяд, без да споделя какъв брой дни ще остане прозорецът. Хиляди поданици на Газа се движеха в търсене на сигурност, носейки найлонови торби с движимости, куфари на раменете си и деца на ръце.

Палестинците не могат да изоставен анклава, блокиран както от Израел, по този начин и от Египет, който не е отворил пропускателния пункт Рафах с Газа за бежанци. Ръководителят на Арабската лига Ахмед Абул Гейт сподели, че заповедта на Израел е " наложително пренасяне ", което съставлява " закононарушение ". Загрижеността за районната непоклатимост накара Съединените щати да изпратят спомагателни муниции на Израел и най-големия си самолетоносач в района. Байдън насочи строги предизвестия към други районни сили да не се намесват. Заклетият израелски зложелател Иран от дълго време поддържа финансово и военно Хамас и възхвалява офанзивата му, само че упорства, че не е забъркан. На фона на районните катаклизми Саудитска Арабия " реши да наложи пауза полемиката за допустимо нормализиране " на връзките с Израел, сподели пред Агенция Франс Прес източник, осведомен с полемиките. (БГНЕС)
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР