Седмица след като режимът на Николас Мадуро постави барикади по

...
Седмица след като режимът на Николас Мадуро постави барикади по
Коментари Харесай

Контрабандата на храни и бензин от разорена Венецуела върви с пълна сила

Седмица откакто режимът на Николас Мадуро сложи барикади по границата, към момента няма знаци, че камионите с филантропична помощ ще бъдат пуснати във Венецуела. Това не значи, че храна не минава границата - минава, само че в другата посока, написа Bloomberg.

Магазините в колумбийския град Пуерто Сантандер са цялостни с венецуелско царевично брашно, ориз, сирене и други мощно субсидирани артикули, импортирани незаконно от представители на държавното управление и от елементарни жители.

През границата минава и бензин, който в закъсала Венецуела коства едвам 1 цент.

Контрабандистите се възползват от големите разлики в цените в двете прилежащи страни и продават стоките с облага, която доближава и до 1 000 %.

Изнасянето на храна от страна, в която гладът става зараза, демонстрира по какъв начин социалистическото държавно управление на Мадуро сътвори икономическо и филантропично злополучие. Още по-вбесяващото в обстановката е, че венецуелци стачкуват по улиците, с цел да накарат режима да допусне храната и другите артикули, изпратени от Съединени американски щати като помощ.

В последните месеци, поради задълбочаващата се рецесия в страната, незаконният експорт на артикули е намалял, само че напълно не е спрял, споделят търговци от Колумбия. В същото време венецуелци се редят на опашки с часове, с цел да купят каквото е останало в магазините.

В магазините в Пуерто Сантандер царевичното брашно се продава за към 80 цента - 30% по-малко от естествената цена в Колумбия. В същото време данъкоплатците във Венецуела заплащат, с цел да бъде субсидирана неговата цена и то се продава на дребно против едвам 7 цента.

В същото време на близка автомагистрала дузини мобилни бензиностанции намерено продават венецуелски бензин - против $10,60 за шест галона.

В предишното държавните управления на двете страни полагаха някакви старания, с цел да понижат контрабандата. " Но в този момент няма връзка ", споделя полковник Карлос Хирон, който оглавява митническата полиция в района Norte de Sandander.

Горивото е транспортирано в лодки по река. Военнизираните групировки, които управляват търговията в района, получават " налог " от $1,30 за резервоар. Тъй като бензинът във Венецуела е на процедура безвъзмезден, по-големите разноски са за подкупване на чиновници на митниците и за мафията.

Според Хирон контрабандата на бензин носи облага, за каквато трафикантите на кокаин могат единствено да си мечтаят.
 Мистериозната турска компания, която купи злато за $900 милиона от Венецуела
Мистериозната турска компания, която купи злато за $900 милиона от Венецуела

Как Анкара оказва помощ на Николас Мадуро да избегне американските наказания?
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР