Седмица след като "капитанът" на Европейската централна банка - Кристин

...
Седмица след като "капитанът" на Европейската централна банка - Кристин
Коментари Харесай

Меркел е твърдо против коронаоблигациите

Седмица откакто "капитанът " на Европейската централна банка - Кристин Лагард, задейства "пандемична " стратегия за 750 милиарда евро, тя се включи и в "хора " на радетелите на общоевропейска дългова емисия. Във видеоконференция с водачите на еврозоната от 26 март дамата е призовала за по-голяма взаимност пред лицето на болестта като се е стимулирала, че блокът е изправен пред рецесия с "епични " измерения поради разпространяването на вируса по света, настояват осведомени с полемиката лица. Госпожа Лагард е предложила да се употребяват всички налични принадлежности, в това число кредитни линии от избавителния европейски фонд, ликвидност и гаранции от Европейската капиталова банка, както и издаването на общ дълг, посредством което да се показа бремето и риска от неизбежния гърмеж на разноските.

Добре осведомените с въпроса източници настояват, че немският канцлер Ангела Меркел се е съгласила с оценката на ситуацията, само че се е противопоставила твърдо на апелите за взаимни облигации, предупреждавайки за нереалистични упования. При това отговорът й е бил доста по-категоричен в сравнение с при предходните сходни разисквания откакто деветима водачи от еврозоната, измежду които и френският президент Еманюел Макрон, са подкрепили в писмо концепцията за "коронаоблигации " директно преди съвещанието. Холандският министър председател Марк Рюте е застанал твърдо до Меркел против сходни взаимни дългови начинания.

Поредните различия по тематиката идват след прочувственото изказване на италианския министър председател Джузепе Конте, че цялата му страна е подложена на страдалчество, и след предизвестието на Макрон, че политическата реакция след рецесията може да убие европейския план.

Според осведомените с полемиката лица Конте е декларирал, че показаните ограничения не са задоволителни, взети са за асиметрични шокове и Италия няма потребност от тях. Той е подкрепил концепцията на испанския си сътрудник Педро Санчес да бъдат натоварни питемата ръководители на европейския съюз - на ЕЦБ, на Европейската комисия, на Европейския парламент, на Европейския съвет и на еврогрупата - да приготвят в десетдневен период общо предложение за потребление на всичките налични фискални принадлежности.

Гръцкият министър председател Кириякос Мицотакис, който е измежду подписалите писмото седмина водачи, е предизвестил, че в случай че блокът не реагира и не се съгласи на емисия от коронаоблигации, това може да тласне ЕЦБ да разшири още повече програмата си с риск за финансовата непоклатимост.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР