Седмица след изборите пътят към редовната власт все още е

...
Седмица след изборите пътят към редовната власт все още е
Коментари Харесай

География на вота: "Възраждане" с равномерно доверие, а там където всички губят, печели ДПС

„ Седмица след изборите пътят към постоянната власт към момента е посипан с доста въпроси. Не е ясно по кое време политическите обединения отново ще стягат редици и отново ще се изправят на борби. Очаква се обаче в сряда, 12 април, да бъде ударен първия звънец на Народното събрание. Това още веднъж ще бъде направено от Вежди Рашидов, който е най-възрастният депутат и в 49-ия парламент.

Това разяснява в „ Тази заран “ политическият кореспондент на bTV Ванина Недкова. Тя разяснява резултатите на партии след изборите.

Арман Бабикян и Нидал Алгафари са безапелационни, че има и съществени разлики сред ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ за бюджета на страната, проекта за резистентност и обвързването му със правосъдната промяна

ГЕРБ-СДС

„ ГЕРБ-СДС печелят в регионалните градове, само че спечелилият на вота би трябвало да благодари на двама свои някогашни вътрешни министри, тъй като те са се постарали като водачи. Така най-голям персонален резултат от партията регистрират в Кюстендил, където лидер беше Христо Терзийски - получава над 37% подкепа. Младен Маринов също е бил безапелационен измежду гласоподавателите в София област, а сериозна победа от ГЕРБ означиха и в Перник, където водачът на младежите им Георг Георгиев се изправи против Бойко Рашков от ПП-ДБ.

Бойко Борисов в лидерската борба в 25-ти МИР не беше победител. Там ПП-ДБ са първа политическа мощ “, уточни Ванина Недкова.

„ Борисов избра да влезе в Народното събрание от различен град – Пловдив-град, където също записва висок резултат, само че не е първи. Сложна е методиката, по която се разпределят депутатските места и мандатите. ГЕРБ имат най-вече представители в Народното събрание – от Варна, шестима. Там беше забавно и поради огромния брой преференции, които събра една от кандидатките им “, разяснява още тя.

Целият репортаж гледайте на следващия ден в предаването „ Тази неделя в рубриката „ Глас с Тина Ивайлова “

Политическа партия - Демократична България

„ Вторите на вота - ПП-ДБ получават най-вече поддръжка в трите софийски региона. Рекордьор е 23-ти МИР, поздравления там би трябвало да получи съпредседателят на Политическа партия Кирил Петков, където беше лидер. Имат доста добър резултат и в Русе, и в Пловдив. В Кърджали нито една политическа мощ с изключение на Движение за права и свободи не се показва добре в Кърджали. В Търговище, Силистра и Разград резултатът им също е невисок. ПП-ДБ са били безапелационни и за сънародниците ни зад границата ", уточни репортерът на bTV.

„ Възраждане “

" Третата политическа мощ на вота – " Възраждане ", печели относително отмерено доверието на българите в цялата страна. Може би обяснението идва от протестния избор.
Все отново най-силният им регион е –Добрич (17,46%), следван без изненада от Варна (17,35%) – родния град на водача на групировката Костадин Костадинов. Висок е резултатът им и в Стара Загора. " Възраждане " също са били безапелационни за българите в чужбина (16,48%).

Само двама се отхвърлят от депутатските си места - Асен Балтов от ГЕРБ и водачът на Има Такъв Народ Слави Трифонов

И третата партия в класацията не може да се похвали с добър резултат в Кърджали (3,45%) и Разград (7,36%) ", разяснява Ванина Недкова.

Движение за права и свободи

„ В 49-я парламент Кърджали ще бъде показан от народни представители на Движение за права и свободи – четирима, и един народен представител от „ ИТН “. Там, където всички губят, печели Движение за права и свободи. Над 70% от всички дали своят вот в Кърджали (70,18%) са подкрепили придвижването и лидера му – Мустафа Карадайъ.

Не на такова доверие от придвижването обаче се радват в София. И в трите столични региона от Движение за права и свободи регистрират резултат от малко над 2% ", уточни още тя.

Българска социалистическа партия

" Кристиян Вигенин се оправя най-добре измежду водачите на листи на Българска социалистическа партия. Той беше подобен в Ямбол, където социалистите печелят 19,21%. Социалистите са събрали поддръжка и в Търговище (14,59%). Лидерът им Корнелия Нинова оглави две листи – включи се в лидерската борба в 25-ти МИР, където резултатът ѝ е 7,89%, и в Благоевград (8,98%). Равносметката за левицата демонстрира, че би трябвало да са по-убедителни и измежду българите отвън страната. Там имат минимум доверие – 2,09% ", съобщи Недкова.

„ ИТН “

" Партията на Слави Трифонов – " ИТН " се завръща в Народното събрание най-много с поддръжката на хората в Плевен. Там от групировката регистрират най-силния си персонален резултат – 7,04%. Слави Трифонов беше лидер в Стара Загора и в Благоевград. Най-слаб е резултатът им в 23-ти МИР в София ", уточни още тя.

" Всички тези резултати са поддръжка и за партия, и за лица.

Бойко Борисов, който до момента се отхвърляше от депутатското си място, се завръща в Народното събрание, Делян Пеевски от Движение за права и свободи и Лена Бориславова от ПП-ДБ също ще бъдат народни представители.

Слави Трифонов се отхвърля от депутатското си място. Той е полагал клетва един единствен път – в 45-ото Народно заседание, направи го отдалечено. Асен Балтов от ГЕРБ-СДС също няма да влезе в Народното събрание. Той сподели, че избира да лекува в „ Пиригов “ в сравнение с да бъде народен представител ", разяснява Ванина Недкова.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР