Седмица продължили преговорите с ръководството на университета, в края на

...
Седмица продължили преговорите с ръководството на университета, в края на
Коментари Харесай

”Иима опасност от скандал”. Защо УНСС отмени прожекцията на ”Моралът е доброто”?

Седмица траяли договарянията с управлението на университета, в края на които са били избрани дата, час и зала за прожекцията на кино лентата за Таков с просветителна цел. 

Часове по-късно обаче, режисьорът на кино лентата Веселин Диманов получава позвъняване, в която управлението отхвърля да излъчи " Моралът е положителното " на територията на УНСС поради терзания, че филмът е политически. 

Горчи. Защото една от основните ни хрумвания и начинания сега е филмът да бъде излъчен във допустимо най-вече образователни заведения у нас. Предложиха ми дата 28 април, само че аз отхвърлих. И не скърбя. Не съм посветил последните три години от живота си в основаването на биографичен филм, който напълно осъзнато по никакъв метод не е с политически темперамент, с цел да бъдат подиграни напъните ми с сходни етикети, единствено тъй като са комфортни. Това е третият университет, който не смее да излъчи кино лентата за своите студенти ", споделя Диманов в персоналния си профил във Фейсбук. 

 



Екипът ни направи опит да се свърже с пресцентъра на УНСС, с цел да разбере какви са претекстовете зад решението, както и по какъв начин и по кое време е било взето. Към този миг в редакцията не е постъпил отговор.

 

Опитахме се да се свържем и със самия Диманов, който също не е дал коментар.

В началото на ноември бе премиерата на биографичния филм за живота на Кристиан Таков. В него няма политика. Говори се за живота на Таков и личността зад публичния му облик. 

 

Това не е първият сходен скандал с основен воин УНСС. Припомняме, че в разгара на антиправителствените митинги против кабинета на Бойко Борисов през 2020 година уволнен бе преподавателят от висшето учебно заведение доцент доктор Мартин Осиковски. Той бе освободен от длъжността си поради “уронване на престижа ” на УНСС, откакто 2 дни преди тогавашните избори в качеството си на кандидат-депутат от ГЕРБ, Бойко Борисов посети кампуса на университета, с цел да нагледа градежа на нов корпус. Това бе повода Осиковски да напише в персоналния си профил във Фейсбук, че изборната аудиенция на Борисов е обидна за автономията на образователното заведение.

Филмът се радваше на цялостни салони в София и още няколко български града. Предстоят прожекции в още места из страната.

Филмът е имал и премиера във Виена, както и в Съединени американски щати. 

Очаква се през този месец " Моралът е положителното " да бъде излъчен в Германия и Франция. В Нов български университет също ще има прожекция на кино лентата. 

 

Джесика Вълчева
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР