Седмица преди планирания референдум за независимост в автономния Иракски Кюрдистан

...
Седмица преди планирания референдум за независимост в автономния Иракски Кюрдистан
Коментари Харесай

Турция демонстрира сила по границата с Иракски Кюрдистан

Седмица преди планувания референдум за самостоятелност в самостоятелния Иракски Кюрдистан Турция организира военно обучение на границата си с Ирак, заяви БНР.

Около 100 бронирани машини, множеството танкове, участваха в маневрите покрай граничния пункт Хабур в провинция Шърнак. Според организация Доган измежду военната техника е имало и гаубици и ракетни установки.

Турският министър председател Бинали Йълдъръм даде ясно да се разбере, че Анкара е срещу вота на 25 септември:

"Онези, които преследват избрани фантазии в Сирия и Ирак, които се пробват да основат изкуствени страни в този район, би трябвало да са наясно, че всеки опит за застрашаване на националната ни сигурност - в рамките или оттатък границите ни, неотложно ще получат нужния отговор. Всички би трябвало да го знаят ", сподели турският министър-председател.

Против референдума се разгласи и Иран, който също като Турция има кюрдско малцинство. А по-рано през вчерашния ден иракският министър председател Хайдар ал Абади заяви, че публично е изискал от кюрдите в Ирак да анулират референдума си. Това беше подкрепено с решение на Върховния федерален съд на Ирак.

За да се вземе решение за отсрочване на референдума, са нужни интернационалните гаранции за готовността на Багдад да води договаряния за независимостта на района, каквито не са получени, съобщи от своя страна през вчерашния ден кюрдският водач Масуд Барзани на среща в Ербил с английския министър на защитата Майкъл Фалън.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР