Седмица на отворените врати с безплатни прегледи за туберкулоза ще

...
Седмица на отворените врати с безплатни прегледи за туберкулоза ще
Коментари Харесай

Безплатни прегледи за туберкулоза ще се извършват в МБАЛ – Смолян

„ Седмица на отворените порти ” с безвъзмездни прегледи за туберкулоза ще се организира в МБАЛ „ Д-р Братан Шукеров “ АД, Смолян. Кампанията започва на 26 юни и ще завърши на 30 юни 2023 година За времето сред 8,00 и 15,00 часа ще се правят безвъзмездни медицински съвещания. Д-р Юлияна Лазарова – завеждащ пневмофтизиатричния кабинет, ще приема в кабинета за надзор на туберкулозата, който се намира на шестия етаж над Инфекциозно поделение.

„ През последните години акциите „ Отворени порти “ се потвърдиха като добра процедура за разкриване на случаи с туберкулоза и навреме предприемане на ограничения за лекуване и спиране на веригата за предаване на инфекцията “, разяснява доктор Лазарова. Целта на самодейността е да се увеличи публичната осведоменост във връзка с туберкулозата, да се даде опция на всеки за достъп до здравни услуги, както и да се разпространява здравословният метод на живот.

Прегледите и проучванията са изцяло безвъзмездни, в това число и за неосигурените лица. На всеки, който реши да ревизира своето положение, ще бъде осъществен обзор и ще се назначи проба манту, а при нужда и спомагателни проучвания – рентгенова фотография и проучване на материал за туберкулозни бактерии.

Последната акция се организира от 20 до 24 март т.г. и са прегледани 67 души, като 59 от тях са с риск. Направени са: проба Манту на 55 души; рентгенография на бял дроб на 13; проучване на храчка за БК на 9; квантиферонов тест на един. Трима души са с латентна туберкулозна зараза, които са с назначена химиопрофилактика.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР