Седем седмици преди Възкресение Христово, след Сирни заговезни, започва Великият

...
Седем седмици преди Възкресение Христово, след Сирни заговезни, започва Великият
Коментари Харесай

Започва Великият пост

Седем седмици преди Възкресение Христово, след Сирни заговезни, стартира Великият или Великденският пост. Той е най-строг и най-продължителен от постните интервали в Православната черква. Нарича се Четиридесетница и продължава 40 дни, само че с него се съединява и седмицата на Христовите премеждия, в която се напомнят последните събития от земния живот на Господа, т. н. Страстна седмица или Седмицата на страданията.

Великият пост е открит в памет на 40-дневния пост на Иисуса Христа (Мат. 4:2), с цел да могат през време християните да се разкаят и очистят душите и телата си, и по подобен метод да се подготвят почтено за посрещане на най-великия християнски празник - Възкресение Христово. През тази година Възкресение Христово, Великден, е на 24 април.

Постът не е просто диета - въздържанието от избрани храни, най-много на тези от скотски генезис, не е самоцелно. Идеята на поста е посредством отнемане на тялото, да се смири душата. Смята се, че когато пости и се моли, човек се приближава до Бога.

Според православната традиция постът е най-строг през първата и последната седмица, изключително през Страстната седмица и на Разпети петък. Първият ден, през който се позволява риба, е на Благовещение - 25 март.

Строгият пост не се предлага на заболели, на дребни деца, на възрастни хора, на бременни дами и кърмачки.

Всяка седмица от Великденския пост е отдадена на някакво събитие или на персона, чиито каузи приканват към примирение и смирение. През първата седмица от поста рестриктивните мерки са по-строги, а богослуженията - по-продължителни. Тогава се освещава вареното жито, което се подготвя в памет на великомъченика Теодор Тирон и се чества Тодоровден.

През втората седмица от Великия пост се празнува Св. Григорий Палама, който развил учението за поста и молитвата. Третата седмица е отдадена на Светия Кръст, с цел да припомня на вярващите за страданията и гибелта на Спасителя. Неделята от четвъртата седмица се посвещава на Св. Йоан Лествичник, написал съчинение за положителните каузи, които довеждат до Божия трон. В съботата от петата седмица се празнува Пресвета Богородица, а в неделята - Преподобната Мария Египетска - ослепителен образец за смирение.

Съботата от шестата седмица на Великия пост - Лазаровден, е отдадена на възкресението на Лазар. Христос го извел от гроба и го върнал към живота. Шестата неделя - Цветница или Връбница, е отдадена на тържественото влизане на Христос в Йерусалим в навечерието на еврейския празник Пасха.

Християнската черква назовава началото на Великденския пост „ антре на божественото смирение “ или Голяма четиридесетница, през която хората, постейки, се отхвърлят от своите грехове, „ очистват се “ и се приближават до Иисус Христос.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР