Седем мъже и една жена изпраща България на започващото в

...
Седем мъже и една жена изпраща България на започващото в
Коментари Харесай

8 българи ще вдигат на световното първенство по вдигане на тежести в Ашхабад

Седем мъже и една жена изпраща България на започващото в четвъртък в столицата на Туркменистан Ашхабад международно състезание по повдигане на тежести. На огромния подиум се завръщат Иван Марков, Божидар Андреев и Васил Господинов. Световният вицешампион от 2013 и 2014 година и европейски отличник Иван Марков претърпя няколко тежки интервенции на коляното и очакванията в този момент са за положително показване.

Олимпийският първенец от младежките игри в Нанджин 2014 Божидар Андреев също към този момент е на линия, откакто близо три години не тренира с националните тимове. Божидар е в отлична форма и това му разреши предходната седмица да стане европейски първенец в категория 77 при 23-годишните на шампионата в полския град Замошч.

В състава са и двамата ни вицешампиони от тазгодишното европейско състезание през април в Букурещ Стилян Гроздев и Георги Шиков. За Ашхабад ще пътува и Васил Господинов, които напоследък също лекуваше леки контузии.

При дамите имаме единствено една представителка – Даниела Пандова, само че тя също отпътува с реномето на медалистка от европейското състезание тази година в румънската столица, където завоюва бронз.

„ Не желая да товаря авансово с прогнози и упования нито един от нашите щангисти. Голямата ни цел е всеки да даде максимума от себе си по време на международното състезание. Имаме добър капацитет, само че няма да е леко, защото конкуренцията ще бъде доста огромна, а и мнозина от нашите излизат от дълго възобновяване след контузии и травми. Искам особено да благодаря на хората по места, на треньорите от центровете за напъните които поставят в подготовката на най-хубавите ни състезатели, “ съобщи преди заминаването старши треньорът Иван Иванов, олимпийски първенец от Барселона 1992 година

Световното състезание в Ашхабад ще бъде първият огромен шампионат в щангите, който ще се организира по новите категории. Наскоро Световната федерация по повдигане на тежести) утвърди новите теглови дивизии, като добави по две спомагателни при мъжете и при дамите и в този момент те става общо по 10 във всеки пол.

При мъжете са: 55, 61, 67, 73, 81, 89, 96, 102, 109 и +109 кг, а при дамите: 45, 49, 55, 59, 64, 71, 76, 81, 87 и +87. Олимпийските категории в Токио 2020 обаче ще са единствено по 7, като при мъжете отпадат 55, 89 и 102 кг, а при дамите 45, 71 и 81 кг.

Новото преразпределение значи също, че всички досегашни международни върхове към този момент да в историята, като IWF ще откри свои стандарти за всяка категория, над които ще се зачитат върхови достижения на планетата. Тази промяна е третата в историята на щангите, предходната бе през 1993 година, когато също бе заменено тегловото систематизиране. /bnr.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР