Седем години след убийството на банскалията Васил Донев-Доневио децата му

...
Седем години след убийството на банскалията Васил Донев-Доневио децата му
Коментари Харесай

Децата на Доневио в нова съдебна битка за делба на парцел край Благоевград

Седем години след убийството на банскалията Васил Донев-Доневио децата му не престават да водят правосъдни разногласия за наследството. Най-прясното е дело за подялба на равнища от 3 дка и половина в Благоевград. Имотът се намира в местността Шеиница и е урегулиран имот в урбанизирана територия, като 1/3 от него е благосъстоятелност на бизнесдамата Цветанка Денинска, написа struma.bg.

Четирите деца на починалия банскалия от двете мужени не могат да се спогодят за останалите 2/3, поради което в Районен съд – Благоевград е заведено дело за подялба. Искът е подаден от втората жена на Доневио – Ивелина Андонова, която съставлява малолетните си деца, коита са на 13 и 8години. На последното съвещание арбитър Гюлфие Яхова прикани страните към доброволна подялба, само че юристът на децата от първата жена на Доневио показаха изрично противоречие.

Така и този парцел ще бъде поделен от съда. Припомняме, че Ивелина Андонова беше завела дело в Окръжен съд за наследствения дял във компанията “Вайк-2005 ООД против бизнес ортаците на починалия й мъж – братята Йордан и Иван Еринини-Джипсовете и Константин Обецанов. От името на двете малолетни деца майката искаше да им бъдат изплатени 83 750 лева, колкото е равностойността на 12,5 идеални елементи от капитала на сдружението, притежавани от Васил Донев до гибелта му.

Адвокатът на ответниците оспори напълно исковата рекламация с претекста, че наследствените идеални елементи на децата са напълно изплатени. Това е станало по силата на контракт за покупкопродажба от 28 декември 2012 година, според който 125 дружествени дяла на Васил Донев са изкупени от Йордан Еринин за 25 260 лева За прехвърлянето е обещано позволение от Районен съд – Разлог, като общата продажна цена е била разпределена сред четирите му деца. Валентин и Йорданка от първия брак са получили по 7500 лева, а другите две – Васил и Мария, по 5130 лева, които като малолетни са били представлявани от майката при договорката.

Парите са били платени по банков път преди сключване на контракта, който е показан като доказателство. Вещото лице, направило съдебно-счетоводната експертиза по делото, бе пресметнал, че дружественият дял на Васил Донев е бил 62 000 лева Окръжният арбитър Румяна Бакалова счете, че откакто малолетните деца посредством своята майка са трансферирали посредством продажба наследствените си дялове, претенцията е неосноватална и отхвърля желае от 83 750 лева

Припомняме, че Васил Донев бе убит до кравефермата си в разложкото с. Баня на 3 юли 2012 година Килърите убиха и водача му Бинко Робов, както и работничката Емине Кьосова, които се возеха дружно с него в джипа му. Убийството остана неразкрито, само че след гибелта на Доневио започнаха правосъдни делби за наследството.

Преди време най-големият наследник Валентин осъди брат си и сестра си Васил и Мария да му платят близо 16 000 лева Освен парцели, четирите деца наследиха и заем от 400 000 лева на татко им, който бил гарантиран с ипотека. След убийството му огромният му наследник Валентин самичък е погасявал месечните вноски към банката. Той осъди на два пъти брат си и сестра си да му платят техния дял от погасяването на заема. Последва друго дело за идващите вноски от 15 875 лева

Майката на малолетните деца Ивелина Андонова бе обяснила, че няма съображение да дава тези пари. Валентин трябвало да си ги приспадне от наема, който получава от механата в Банско, също 5.2019 година

Според съда обаче изказванието, че Валентин е отдал чартърен заведението – в персонално качество или като прокурист на сдружението, е останало недоказано. Съдебно-оценителна експертиза бе открила, че пазарната стойност единствено на част от парцелите, които малолетните деца наследили в Банско и с. Баня, е 615 233 лева Тогава малолетните деца бяха наказани да платят на своя по-голям брат претендираната сума от 15 875 лв.. Ивелина Андонова не се е отказала от правосъдната борба за кръчма “Антик” в Банско и продължава да води каузи.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР