Себастиао Салгадо е един от най-известните фотожурналисти в света. Той

...
Себастиао Салгадо е един от най-известните фотожурналисти в света. Той
Коментари Харесай

Потресаващи снимки на една от най-големите мини в света

Себастиао Салгадо е един от най-известните фотожурналисти в света. Той е посетил повече от 100 страни в търсене тук-там, които са недокоснати от модерния свят и разкрива нечовешките условия, в които живеят хората там. Може би най-известен е със фотосите си на мината Сера Пелада в Бразилия през 80-те.

Историята на Сера Пелада е като излязла от златните тресчици в Австралия и Америка през 19-и век. Малко парче злато, намерено от локален, който къпел детето си в реката, дава началото на неконтролируема златна тресчица, трансформирала мястото в същински пъкъл. За 5 години стотици хиляди души откриват повече злато от общия рандеман на всички австралийски златни мини.

Селгадо е документирал освен протичащото се в мината, само че и живота в близкото градче, където десетки хиляди девойки на възраст под 16 години са продавали телата си за зрънце злато. Там са ставали и по 80 неразкрити убийства всеки месец.

Сера Пелада (Голата планина) е била една от най-големите мини в света. Едновременно там са работели повече от 100 000 индивида. Днес мината е изоставена и се е трансформирала в малко езеро.


Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР