Себастиан Курц е огромен политически талант. Затова не е чудно,

...
Себастиан Курц е огромен политически талант. Затова не е чудно,
Коментари Харесай

Триумфалното завръщане на Себастиан Курц


Себастиан Курц е голям политически гений. Затова не е чудно, че свадите и аферите, които го смъкнаха от власт през май, по никакъв начин не му навредиха. 33-годишният някогашен канцлер в този момент още веднъж протяга ръка към властта.

Скандалът към някогашния водач на Партията на свободата Хайнц-Кристиан Щрахе, разразил се след така наречен видео от Ибиса, изигра напълно второстепенна роля в предизборната акция. Тайно сниманото видео е от среща на тогавашния австрийски вицеканцлер с представителка на хипотетичен съветски олигарх.

В него Щрахе дава обещание публични поръчки на съветски вложители в подмяна на финансова помощ за предизборната акция на Партията на свободата. Видеозаписът докара до свалянето на консервативно-популистката коалиция на канцлера Курц. Курц, който се представяше за жертва, и до през днешния ден твърди, че не е знаел нищо за скандалния случай.

Очаквания за положителни резултати
Редакцията предлага
Безславният завършек на обединението сред консервативната Австрийска национална партия и крайнодясната Партия на свободата обаче съвсем не навреди на някогашните сътрудници. Според последните допитвания, Себастиан Курц и ръководената от него Австрийска национална партия събират към 33-35% утвърждение измежду гласоподавателите. Партията му има даже късмет да завоюва повече гласове, в сравнение с последните избори и да стане първа политическа мощ в Австрия.

Партията на свободата, която към момента се чуди дали да изхвърли „ черната овца " Щрахе от редиците си, вероятно ще означи загуби на гласове, само че не изключително огромни. Анкетите сочат, че тя може да загуби от 5 до 8 % от своите гласоподаватели, само че въпреки всичко ще се бори със социалдемократите за второто място на предварителните парламентарни избори.

В момента против Щрахе тече следствие. Обвиняват го, че дружно с жена си, секретарката и бодигарда си е злоупотребявал с партийни средства и е приемал дарения от съмнителни олигарси от Източна Европа..Но макар излезлите нескрито мръсни покупко-продажби, управлението на партията остава индиферентно. " Имаме задоволително гласоподаватели, които остават лоялни ", съобщи неотдавна управителна функционерка на партията.

Сред по-малките партии в Австрия мотиви за наслада вероятно ще имат Зелените. Очаква се, че този път те ще преминат бариерата от 4% и ще се върнат назад в Народното събрание, където бяха показани до 2017 година

А съдружен сътрудник?

До този миг Себастиан Курц не е заявявал с кого счита да се коалира след изборите. От обкръжението му настояват, че се чувствал отчаян и излъган от някогашния си съдружен сътрудник. Но образуването на друга коалиция също няма да е елементарно. Нито Австрийската национална партия, нито социалдемократите желаят да влязат в необятна коалиция, с каквато двете партии управляваха години наред.

Курц добре може да си показа коалиция със Зелените, само че техният избирателен резултат от към 8% няма да е задоволителен. В съдържателно отношение 33-годишният някогашен канцлер, който бе свален от поста му с избор на съмнение, има прекалено много допирни точки с десните популисти от Австрийската партия на свободата - в това число и във връзка с миграцията.

Проблемът е в това, че част от тази партия поддържа прекомерно тесни връзки с някои дясноекстремистки групировки, като да вземем за пример идентитаристите. Курц не се схваща добре и с някогашния вътрешен министър Херберт Кикл, който е вторият човек в Партията на свободата и като нищо би могъл да стане ръководител на фракцията в новия парламент. Тогава на Курц ще му се постанова да си сътрудничи с Кикл. Какви взаимни отстъпки е подготвен да направи Курц в името на това още веднъж да стане канцлер, ще разберем напълно скоро.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР