СДС постави с много труд и всеотдайност България на правилния

...
СДС постави с много труд и всеотдайност България на правилния
Коментари Харесай

Александър Йорданов: СДС постави България на правилния коловоз на времето и на историята

СДС сложи с доста труд и безрезервност България на верния коловоз на времето и на историята. Това сподели евродепутатът Александър Йорданов на кръгла маса на тематика: " Каузите на Съюз на демократичните сили като част от европейската десница - ЕНП. От НАТО и Европейски Съюз – към Еврозоната и Шенген " в София.

" Историята на Съюз на демократичните сили е в действителност история на триумфа на България. Съюз на демократичните сили е името на този триумф на България, има ли Съюз на демократичните сили - България съумява. Това е добре да се запомни, както от приятелите ни, по този начин и от неприятелите ни “, добави Йорданов. 

Председателят на Съюз на демократичните сили Румен Христов напомни, че на 7 декември Съюз на демократичните сили навършва 33 години. Поводът за събирането през днешния ден до известна степен е този празник, само че желаеме да обсъдим идеите, които преследваше Съюз на демократичните сили – кои от тях изпълнихме и кои не. С общите старания на цялата политическа класа ние успяхме да станем член на НАТО и Европейски Съюз, само че в този момент имаме други две провокации - еврозоната и Шенген, уточни Христов. 

На 7 декември 1989 година,все още в изискванията на тоталитарен комунистически режим, няколко незаконни цивилен организации и възобновени, незаконно към момента, партии се сплотиха в Съюз на демократичните сили, сподели Йорданов. По думите му по този начин те са изпълнили фантазията на доста български жители за основаване на обединена съпротива против ръководещата Българска комунистическа партия - фантазия и воля за демократична смяна посредством промяна на системата. Според евродепутата тази промяна не е можела да се случи без отстраняването на Българска комунистическа партия от власт, което е било първата и огромна идея на Съюз на демократичните сили. От нея се родиха и нашите фантазии за участие в Северноатлантическия алианс и Европейски Съюз, изясни Йорданов.

За първото участие през 1989 година никой и дума не издумваше, уточни Йорданов. Той посочи, че през лятото на 1990 година депутатите в Седмото Велико Народно заседание са попълнили парламентарна анкета, която през днешния ден съгласно него е единственият меродавен документ за това какви очаквания и показа са имали те при започване на прехода. От 400 народни представители, единствено двама – Соломон Паси и моя благосклонност, са декларирали, че участието в НАТО е гаранция за националната ни сигурност, посочи Йорданов.

Той напомни, че седем години по-късно, когато президент е бил Петър Стоянов, в основната квартира на НАТО в Брюксел той е изразил безапелационна позиция за пълноправно участие в Северноатлантическия алианс. Самото участие се случи през 2004 година, съобщи Йорданов и добави, че втората им фантазия – за участие в Европейски Съюз, се е случила три години след приемането ни в НАТО.

И в този момент 30 години по-късно още веднъж сме пред своите дела – участие е еврозоната и в Шенген, съобщи Йорданов. Днес Съюз на демократичните сили е политическата мощ, която е част от дясната евроатлантическа политика у нас и се пробва да взема решение, а не да основава проблеми на България, съобщи евродепутатът. По думите му през миналите 33 години Съюз на демократичните сили е минал през доста трудности, през разнообразни организационни стадии и вътрешни проблеми, само че те не трансформират истината, че историческата смяна в България бе допустима с помощта на Съюз на демократичните сили. Затова и през днешния ден нашият съюз съчетава превъзходно демократичната си политическа традиция, управническия опит, който натрупахме, и европейското си политическо наличие, добави Йорданов.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР