СДС не е в кондицията както преди години, но все

...
СДС не е в кондицията както преди години, но все
Коментари Харесай

Румен Христов пред Фрог: Много важно влияние през годините върху СДС оказа силното его на десни политици

СДС не е в кондицията както преди години, само че въпреки всичко...Виждаме благоприятни условия за съдействие с ГЕРБ в десния бранш, само че имаме разлики. Много значимо въздействие през годините върху Съюз на демократичните сили оказа мощното его на десни политици, желанието им да бъдат по-самостоятелни. За страдание скоро не сме се чували с Демократична България, с партията на Слави Трифонов не поддържаме връзка. Аз не бих постъпил като Александър Йорданов в разногласието с журналистката, скърбя.
Това сподели в изявление за Фрог ръководителят на Съюза на демократичните сили Румен Христов във връзка 31-ия рожден ден на партията.

- Г-н Христов, в кондиция ли е партията Съюз на демократичните сили на 31 години?

- Разбира се, не е в онази кондиция, каквато беше преди години. Но въпреки всичко излъчихме представител в Европейския парламент, имаме 168 общински съветника, 10 кмета и 10 ръководители на общински препоръки. За мен това са положителни резултати.

- През последните години търпите доста рецензии за партньорството си с ГЕРБ? Как ще го коментирате?

- Всеки си има своите съперници и критици. Ние от демократичните сили виждаме благоприятни условия за съдействие с ГЕРБ в десния бранш. Независимо че имаме разлики с ГЕРБ, от една страна тя е партия член на ЕНП. От друга страна имаме и общи цели - влизането на страната в еврозоната и Шенген, по-задълбочената интеграция в евроструктурите. В този смисъл търсим партньорство - в център дясно. Няма по какъв начин да бъде сътрудници с Българска социалистическа партия и производни на Българска социалистическа партия, тъй като Съюз на демократичните сили беше основана като партия противовес на БКП-БСП.

- И въпреки всичко най-истинското дясно ли си остава Съюз на демократичните сили?

- Ние не сме напускали, не сме се цепили, не сме правили нови обединения. Съюз на демократичните сили си стои там, където беше. За страдание доста значимо въздействие през годините оказа мощното его на десните политици, желанието им да бъдат по-самостоятелни Изграждането на нови обединения докара до положението, в което сега се намира достоверната десница -СДС. Но на 31 години Съюз на демократичните сили е и постоянно ще бъде партията, която промени България след половинвековен тоталитарен режим. Тя е и постоянно ще бъде същинското дясно.

- Стягате ли се за изборите през идната година?

Съюзът на демократичните сили беше първата партия която разгласява главните си цели и главните си тези, които ще отстоява в 45-ия парламент. Основно ще съсредоточим напъните си в икономическата политика и опазването на здравето. По отношение на енергетиката считаме, че зелената договорка би трябвало да започва час по-скоро. Ние сме за прекосяване от въглища на газ. Ние сме срещу строителството на АЕЦ " Белене ". Ние сме срещу трите дни, които би трябвало да заплащат работодателите, които са в тежко положение. Трябва да се знае, че българският бизнес ще вдигне стопанската система. Трябва н стопански напредък най-малко 6% годишно, а не 3%. Така можем да се доближим до някои от европейските страни, които ни изпревариха по време на прехода. Само ще напомня, че същинските промени у нас стартираха през 1997 година А други европейските страни бяха завърши ли с промените и приватизацията.

Позициите на Съюз на демократичните сили по значими обществено-политически тематики отстояват нейния облик на дясноцентристка партия, която след НАТО и Европейски Съюз, работи за новата си идея – българите да бъдат европейски жители с европейски приходи.

- Г-н Христов, през днешния ден поддържате ли някакви или по някакъв метод връзки с Демократична България?

- За страдание скоро не сме се чували. Ние водихме договаряния за взаимно явяване на европейските избори, само че повярвайте, не по виновност на Съюз на демократичните сили взаимно явяване не се случи. За мен същинска дясна групировка бе Демократи за мощна България. Докато групировката на господин Христо Иванов е повече демократична. Колаборацията им с леви обединения ме карат да мисля, че не мислят с десни категории. Разочароваха ме с гласуването на изборите за кмет на София.

- А някакви контакти имате ли с " ИТН " на Слави Трифонов?

- Не не сме имали контакти, нямаме връзки!

- Какво ви е мнението за митингите, които не престават към този момент над 150 дни в София?

- Това е естествена форма на изложение на мнение в една народна власт. Добре беше, че хората си споделиха мнението. Смятам, че митингът беше един преди да бъде яхнат от избрани политици, най-вече леви. Съюз на демократичните сили постоянно е упорствал за промени в Конституцията. За да променим ръководството би трябвало да променим Конституцията. Можем да сменим ГЕРБ с други ръководещи, само че моделът ще си остане същият. Конституцията изигра своята роля, живеем в други времена, член сме на Европейски Съюз и НАТО.

- Как ще коментирате абсурда сред евродепутата Александър Йорданов и журналистката Силвия Великова?

Не съм цензура на Александър Йорданов. Според мен публицистите могат да задават всевъзможни въпроси. Това бе едно от нещата, за които Съюз на демократичните сили се бори през всичките тези години. Аз не бих постъпил по този начин. Но Александър Йорданов е задоволително зрял човек и е решил по какъв метод да реагира. Съжалявам!

Разговаря: Красен Бучков
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР