Сделките с имоти в София нараснаха с близо 44% в

...
Сделките с имоти в София нараснаха с близо 44% в
Коментари Харесай

Сделките с имоти в столицата рязко нарастват в края на миналата година

Сделките с парцели в София набъбнаха с близо 44% в интервала от октомври до декември по отношение на предходното тримесечие, демонстрират данни на Агенцията по вписванията. През четвъртото тримесечие на предходната година в столицата са регистрирани 10 075 покупко-продажби с парцели, при 7001 продажби през третото тримесечие.

По принцип четвъртото тримесечие на годината е най-хубаво за пазара на парцели и предходната година не прави изключение. Регистрираните покупки на къщи и жилища от октомври до декември в цялата страна са 62 398, демонстрират данни на Агенцията по вписвания. Това е растеж с 15% по отношение на предходното тримесечие.

Реализирани са повече покупко-продажби с парцели както в най-големите градове на страната, по този начин и в редица по-малки обитаеми места. Това демонстрира, че има търсене освен на жилища в най-големите градове, а и на селски и ваканционни парцели. Редица хора в по-малките градове също купуват парцели, тъй като желаят да живеят в по-хубав дом или да влагат парите си и да ги предпазят от инфлацията.

Общо в шестте най-големи града в страната - София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе и Стара Загора записаните продажби на парцели през четвъртото тримесечие на предходната година са 23 308. Това е с над 27% повече по отношение на предходното тримесечие. От тези шест града максимален е растежът на покупко-продажбите в София. На второ място е Пловдив, където нарастването на продажбите е с 36%, а на трето място е Стара Загора с растеж от 19,7% по отношение на предходното тримесечие. В Русе нарастването на покупко-продажбите е с 16,8%, във Варна е с 5,6%, а в Бургас с 3,9%.

Ако от общия брой на покупко-продажбите с парцели в страната извадим данните за шестте най-големи града, също има растеж на осъществените продажби през четвъртото тримесечие на предходната година. Регистрираните в тези обитаеми места покупко-продажби са 39 090, което е с 8,6% повече по отношение на предходното тримесечие.

Покупките на селски къщи и ваканционни парцели набъбнаха след пандемията, като тази наклонност продължава и до момента. Причините за това са доста. От една страна хората схванаха преимуществата да имат втори дом по-близо до природата, където постоянно могат да отидат със фамилията си. Много хора, които могат да работят отдалечено, избраха да се отдалечат от огромните градове. А също така покупката на къща е чудесна инвестиция. При високата инфлация доста хора вземат решение да спасят парите си, като ги вложат в парцел. Ако нямат задоволително налични пари за покупка на прекрасен апартамент в огромен град, се насочват към парцел в по-малко обитаемо място, където цените са по-ниски.

Най-голям растеж на покупко-продажбите с парцели е регистриран в службата по вписванията в Чепеларе. За едно тримесечие там са вписани 148 продажби на парцели, което е с 64% повече по отношение на предходното тримесечие. Природата в региона на Чепеларе е доста хубава, има условия за каране на ски, което прави града извънредно прелъстителен.

В топ три на обитаемоте места по растеж на покупко-продажбите влизат Костинброд и Благоевград. За едно тримесечие в службата по вписванията в Костинброд са регистрирани 298 продажби, което е с над 61% повече по отношение на предходното тримесечие, демонстрират данните на Агенцията по вписвания. В Благоевград единствено за три месеца продажбите са 643, което е с 58% повече по отношение на предходното тримесечие. Близостта на Костинброд до София е главната причина за растежа на покупко-продажбите. Районът на Благоевград също се оказва доста прелъстителен за хората, които търсят по-спокоен метод на живот, а едно от преимуществата му е близостта до София.

На четвърто място по растеж на покупко-продажбите е службата по вписвания в Елхово. Регистрираните покупко-продажби там са 285, което е нарастване с над 52% по отношение на предходното тримесечие. Топ пет се добавя от службата по вписванията в Панагюрище, където покупко-продажбите са 218, а растежът е с 44,4%. Със своите остарели къщи и исторически забележителности Панагюрище е доста прелъстителен град.

Сред другите служби по вписванията, които е добре да бъдат маркирани, са Свиленград (429 покупко-продажби и 43% растеж по отношение на предходното тримесечие), Дряново (110 продажби, +42,9%), Пловдив (4870 покупко-продажби, +36%), Разлог (977 продажби, +39,2%), Елин Пелин (354 покупко-продажби, +38,3%), Сандански (373 продажби, +34%), Перник (663 покупко-продажби, +32,9%) и Девин (109 продажби, +31,3%). Има огромна разлика във връзка с придвижването на пазара на парцели в другите градове на страната. В 28 от всичките 113 служби по вписванията записаните покупко-продажби с парцели нарастват с над 20 на 100.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР