Считаната за една от най-големите народни певици Недялка Керанова (1941-1996),

...
Считаната за една от най-големите народни певици Недялка Керанова (1941-1996),
Коментари Харесай

Народната певица Недялка Керанова лежала в затвора

Считаната за една от най-големите национални певици Недялка Керанова (1941-1996), наричана в музикалните среди Българската Ела Фицджералд и царицата на сватбарската ария, е саморасъл гений, без обучение, наследила дарбата и огромна част от своя репертоар от татко си – занаятчия на цигулката. Още като момиче впечатлява със своята самобитна заложба с компактен, бездънен и овладян глас. Недялка Керанова поема от родното си село Татарево, Хасковско, с цел да обиколи и завладее България и света, написа Труд.

Първите си записи в Радио София прави с Коста Колев още до момента в който е в пловдивския отбор. Известно време живее в града на тепетата. Недялка е едвам 19-годишна, когато след концерт в гримьорната ѝ влиза Филип Кутев с предложение незабавно да я включи в ансамбъла си. Така, без единодушието на родителите си, тя отпътува за София.

След 10 години в ансамбъла на Филип Кутев с цялата популярност, извоювана у нас и в чужбина, Недялка Керанова се връща в Пловдив със 75 стотинки в джоба. Въпреки това, стъпвайки крепко на земята, певицата продължава да обикаля села и градове, прави концерти, само че печели по-малко, в сравнение с харчи за водача на волгата си и за бензин. В един миг ѝ омръзва с часове да угажда на подпийнали сватбари, а сетне измежду нощ да потегля назад, когато по пътищата са единствено кучетата. Гледа да има нещо за ядене, едвам не почине от апетит, шише гроздова, туршиите сама си подготвя.

Има три извънбрачни деца

В интервал от живота си фамозната тракийска национална певица е тикната в Сливенския затвор поради непозволено взети детски надбавки. Жената с присъщ глас, без чието наличие не минава нито една женитба в цяла Тракия през 70-те и 80-те, има три извънбрачни деца от трима мъже. За да получава детски надбавки, Недялка скрива, че хлапетата ѝ порастват в обществени домове и по този начин тези 1000 лв. ѝ костват свободата – изпълнителката на “Караджа дума Русанки ” е натирена в зандана.

Присъдата е година и осем месеца. След време оттова съумява прибързано да я извади Тодор Тодоров, също родом от Хасковско. Той употребява познанствата си със мощните на деня и съкратява престоя на обичаната си национална певица зад решетките до една година.

Тримата татковци до един не се интересуват от децата и Недялка дава хлапетата за развъждане в домове. Някой я подучва да скрие, че челядта не е при нея, с цел да взема детски пари. “За себе си надали ги е харчила. По-скоро влиза в пандиза от немарливост – хвърляла призовките и дълго не се явявала в съда ”, споделя преди време Тодор Тодоров.

Съпътстват я грозни клюки

Личният животът на Недялка Керанова е низ от трагични пробойни и посипан с грозни клюки. Преди да я откарат в Сливенския затвор служителите на реда ѝ закопчават белезниците в пловдивския ѝ дом и се постанова да нощуват на локалната гара. Недялка, съумяла да скатае 50 лв. в сутиена си, цяла вечер ги черпи. “Такъв човек беше! ”, споделя преди време нейният почитател Тодор Тодоров. След великодушната почерпка служителите на реда се смиляват над нея ѝ на сутринта я качват във влака без белезници. Изключително известната тогава национална певица на часа е разпозната от пасажерите, само че на въпроса им за къде е тръгнала, същинска е единствено посоката: “В Сливен на женитба ”, напомня Тодоров, който след гибелта на Недялка ревниво пази снимковия ѝ списък.

В Сливенския затвор назначават певицата първо за портиерка, само че след това ѝ поверяват затворническия хор, като началник и диригент. Зад решетките именитата национална певица попада в компанията на килърка, разфасовала мъжа си в буркани, сетне изхвърлени на боклука, друга – заляла половинката си със сода каустик във ваната, с цел да се утаи, само че я хванали по няколко издайнически косъмчета. И двете дами попявали в хора.

Нещастен бракоразвод

Легенди се носят и за персоналния живот на именитата певица. И трите ѝ деца – Антония, Тодор и Надка са от разнообразни мъже, които със напън ги припоз¬нават. За Недялка мъжете се трансформират единствено в поредна численост след нещастния бракоразвод с Хубавия Данчо от Горна баня, който доста обича. Бременна е с близнаци в 7-я месец, когато при един скандал той я рита в корема, и погубва рожбите ѝ. Това е една от аргументите певицата да напусне отбор “Филип Кутев ”, където е 8 години солистка и да се върне в Пловдив.

Единствено първородната ѝ щерка Антония, наследява хубавия глас на майка си. Тя е рожба на една от най-вълнуващите любовни връзки на певицата – със женен военачалник. “Недялка Керанова може да пие, да бие, само че никой не може да каже, че е разтурила къща, по тази причина се разделихме с генерала ”, декларира приживе в изявление певицата.

След това Недялка ражда още две извънбрачни деца.

Приживе за Недялка се приказва, че обича чашката. “Болно ми е, че се говореше по какъв начин толкоз била пияна, че паднала на сцената, когато ѝ връчили премията на “Тракия фолк ”. Глупости, аз бях до нея тогава през 1994 година Виждал съм я да пие по 9 часа на сватбите, само че пияна – в никакъв случай. След толкоз пиянство мъже падаха под столовете, а тя пееше като хала ”, споделя Тодор Тодоров. Злите езици разправяли, че от алкохола хваща цироза, само че истината е, че си отива от рак на яйчниците. В болничното заведение се намира кой да ѝ каже, че ситуацията е безнадеждно. “Нали знаете, че ненавиждам да ме лъжат. Имам сили да понеса, че съм болна от рак ”, упреква околните си Недялка Керанова.

В Пловдивските гробища певицата е положена облечена в обичаната си алена театрална рокля до гробовете на Златю Бояджиев и футболиста Тодор Диев.

От 2015 година в курорт Минерални бани се организира националният конкурс “С песните на Недялка Керанова ”.

Виж още:

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР