Считан за едно от най-важните архитектурни произведения в света, храмът

...
Считан за едно от най-важните архитектурни произведения в света, храмът
Коментари Харесай

Света София в Истанбул е своеобразен музей на естествения к...

Считан за едно от най-важните архитектурни творби в света, храмът Света София, превърната още веднъж в джамия неотдавна, е една от най-важните структури на международното културно завещание. 

Тя е самобитен " музей на естествения камък ".

 АА
Над 30 разнообразни по генезис камъни
В допълнение към своите архитектурни и художествени характерности, носещи следите от Източната Римска и Османска империя, джамията Света София-и Кебир съдържа повече от 30 разнообразни по генезис камъни, донесени от разнообразни географски региони. Те са употребявани в строителството и декорациите и са вплетени в нейната конструкция.

Естествените камъни са пренесени с огромна обич от редица географски региони, където Източната Римска империя е доминирала по времето на император Юстиниан. Камъни има даже и от региона на Пиренеите във Франция.

 АА
Уникална архитектурна характерност на сградата
Членът на факултета по минно инженерство на Истанбулския механически университет (ITU). Серкан Ангъ показа пред Анадолската организация, че разнообразните камъни в джамията Света София-и Кебир, които той проучва обширно отдавна, прибавят неповторима архитектурна характерност на постройката.

 АА
Символ на силата
Ангъ напомни, че Света София е издигната със специфична задача през 6-ти век по заповед на император Юстиниан. „ Тези естествени камъни са донесени от кариерите в земите, доминирани от източните римляни през 6-ти век, когато е издигната постройката. Света София е знак на силата на император Юстиниан и Византия. В анализите, направени в Света София, бе установено, че са употребявани повече от 30 разнообразни типа камъни за строителство, покриване и украса. "

 

Ангъ показа, че по време на първия строителен интервал на Света София са употребявани камъни, донесени от Гърция и нейните острови, както и от страни като Египет, Тунис и Франция, от Мугла, Коджаели, Афион, Денизли, Билечик и остров Мармара, в Мраморно море.

 АА
В османският интервал са употребявани сходни материали
През османският интервал е обърнато огромно внимание на потреблението на сходни материали в постройките, продължи Ангъ.

 

„ Виждаме, че някои от камъните, употребявани в интервала на Византийската империя, са били употребявани и в структури като махфили (място за молитва) на султана, олтара и амвон на проповедника по време на Османската империя. Света София е един от редките архитектурни шедьоври, оживели 1500 години, със своята история и архитектура от този интервал. "

 АА

Ангъ означи, че в Омфалиона, мястото където се организира церемонията по коронясването на византийските императори, камъните са с генезис от Египет, Тунис, район Спарта в Гърция, Коджаели, Мугла - Милас, Биледжик - Везирхан и Сеферихисар, античния район Теос. 

 

Доц. други Седат Борновалъ, от Факултета по архитектура и инженерство към университета Нишанташи също охарактеризира потреблението на натурален камък, донесен от разнообразни елементи на света в Света София, като " знак на властта ".

 АА
Константин донесе обелиск от Египет
Борновалъ акцентира: „ Император Константин донесе обелиск от Египет на хиподрума по сходна причина. Цялата Римска империя се сплоти по време на ръководството на Юстиниан. За това в Света са вграждани камъни от редица региони, като знак на превъзходство. "

 АА
Света София е съвсем непокътната
 Борновалъ продължи:

„ След това османците употребяват Света София съвсем непокътната,  до архитекта Мимар Синан който е укрепшл постройката против трусове. Всеки султан на Османската империя се е прекланял пред величието на Света София. Ако султан Абдулмеджид не беше поканил Фосатисите и не беше реставрирал постройката, тя евентуално нямаше да оцелее след мощното земетресение от 1894г. "
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР