Счита се, че в Европейския съюз между 1 и 4%

...
Счита се, че в Европейския съюз между 1 и 4%
Коментари Харесай

Как да разпознаем фалшифицирано лекарство?


Счита се, че в Европейския съюз сред 1 и 4% от медикаментите са подправени. Фалшивите лекарства могат да бъдат разнообразни типове: при някои има проблем в състава на лекарството (подменена дейна съставна част, погрешно количество или липса на интензивно вещество). В други случаи се касае за нередности в опаковката (като нарушена цялост) или нередности в информацията за пациента (листовка, която не е на български език, например).

Как да се предпазим?
Пациентите могат да наблюдават за достоверността на медикаментите, които купуват като оглеждат деликатно опаковката (външна и вътрешна). Също по този начин е значимо да извърнат внимание и на листовката за пациента. Обикновено листовките на медикаментите, които се популяризират нелегално не са на български език или имат доста неточности в текстовете.

Кои медикаменти се фалшифицират?
Фалшивите медикаменти може да са всевъзможни. Световната здравна организация е получавала сигнали за такива лекарства от всички лечебни области, в това число и за ваксини и ин витро диагностика. Сред медикаментите, които най-често се фалшифицират, са антибиотиците и медикаментите срещу малария. Фалшиви медикаменти се срещат както измежду истинските, по този начин и измежду генеричните лекарства. Няма „ асортимент “ на база цена: фалшифицират се както доста скъпи лечения (за лекуване на онкологични болести например), по този начин и доста евтини – елементарни болкоуспокояващи.1 Според изследване на Международната федерация на фармацевтичните производители и асоциации 77,3% от подправените медикаменти са за перорално приложение, а 15% - са лекарства, предопределени за инжектиране.*

Какви са вредите от фалшифицираните

медикаменти?

Фалшивите медикаменти могат да причинят съществени вреди за здравето на хората. Част от тези лекарства не са минали през клинични изпитвания и техните провали върху организма са неразбираеми. Някои от подправените медикаменти са превозени и съхранявани по нерешителен метод, което също крие опасности за пациентите. От друга страна, СЗО предизвестява, че използването на такива медикаменти може да докара до устойчивост към избрани съставки, което да аргументи вреди и на бъдещите генерации.

Как да разпознаем подправен медикамент?
Съвети за пациента

Важно! Според законите на Република България л екарствените артикули по лекарско наставление се отпускат само и единствено в аптеки, от магистър-фармацевт, персонално на Вас или на оторизиран от Вас представител. Никога не купувайте такова лекарство от интернет!

Опаковката, както и листовката на Вашето лекарство съдържат информация, която е авансово утвърдена от Изпълнителната организация по медикаментите, според закона за лекарствените артикули в хуманната медицина (ЗЛПХМ) и наредбите към него.
Когато купувате лекарство по лекарско наставление от аптеката:

Уверете се, че лекарството, което взимате е в действителност точно това, което Ви е било предписано. Имайте поради, че наименованието на лекарството може да е едно и също, само че да има разнообразни лекарствени форми и разнообразни дози, разнообразни разфасовки

– например спрей, ампули, таблетки от 40 и 80 mg, кутия с 2 блистера и кутия с 4 блистера и така нататък, ето за какво е значимо да ревизирате, че всички тези параметри дават отговор на това, което е предписал Вашият доктор. Уверете се, че информацията, изписана върху външната опаковка, блистера и листовката е на български език. Желателно е да се уверите в това още в аптеката, при приемане на опаковката. Всяко лекарство е маркирано с партиден номер и период на валидност. Те са обозначени на външната опаковка, както и върху блистера (първичната опаковка). Сверете номерата , с цел да се уверите, че съответстват. Огледайте деликатно Вашето лекарство.

Има ли нарушаване на целостта на опаковката (външна и вътрешна )?

Данните върху опаковките съдържат ли подвеждащи наименования или означения?

В листовката за пациента е разказано какво съдържа Вашата кутия (например какъв брой на брой блистера, с какъв брой таблетки). Ако забележите противоречие сред описаното в листовката и наличното във Вашата опаковка, не приемайте лекарството и неотложно сигнализирайте на посочените по-долу контакти. Ако имате подозрения за някакво нарушаване от гореописаните, както и за достоверността на Вашето лекарство, можете да сигнализирате в ИАЛ (Изпълнителна организация по лекарствата) в писмен тип на e-mail: [email protected] или на адрес: БЪЛГАРИЯ, София 1303, ул. Дамян Груев 8.

Материалът е координиран с Българската организация за верификация на медикаментите (БОВЛ)



*

Проучване на Международната федерация на фармацевтичните производители и асоциации (IFPMA), извършено от University of California, San Diego School of Medicine and the Pharmaceutical Security Institute
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР