Сборникът с разкази Сляпа върба, спяща жена“ на изкусния майстор

...
Сборникът с разкази Сляпа върба, спяща жена“ на изкусния майстор
Коментари Харесай

Японски корифей на разказа очарова и разсмива

Сборникът с разкази „ Сляпа върба, спяща жена “ на изкусния занаятчия Харуки Мураками обхожда целия набор сред сюрреалистичното, магичното и рутинно земното. Историите са са по едно и също време поучителни, изненадващи и безмилостно занимателни.

„ Моите разкази са като меки сенки, които пущам в света, като бледи следи от стъпки, които оставям подире си. Помня тъкмо къде съм оставил всяка една такава диря и по какъв начин съм се почувствал… “, споделя създателят в предговора към актуалното красиво издание на „ Колибри “.  24 описа – ексцентрични и дръзки, изтъкани от мемоари, сънища и мечти. Разкази, родени от самостоятелни показа за опустошително земетресение – зловредни дървета, секрети стремежи, маймуна нарушител, мразовит човек, загадъчна празна кутия, безконечни тъмни коридори, – в които героите търсят пътя към своя същински „ аз “. Дали по време на сърф почивка на Хаваите, любовно заточение в Гърция, инцидентна среща в Италия, или в желязната хватка на всекидневието, героите на Мураками преодоляват мъчителна тъга, невъзможна обич, споделена добрина и непреодолимо отчуждение сред хора, които би трябвало да бъдат най-близки.

-->

Харуки Мураками е съвършеният дипломат на Япония – книгите му са литературни събития за Америка и Европа и се продават в милионни тиражи. Той е притежател на няколко международни награди, бележит преводач и фанатик на тематика джаз. „ Гардиън “ дефинира създателя на „ Спутник, моя обич “, „ Норвежка гора “ и „ Кафка на плажа ” като един от най-авторитетните представители на постмодернизма. Настоящият алманах показва по ослепителен метод какъв брой е рисково да се мъчиш да напъхаш пулсиращия живот в идентични тесни кутийки.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР