Сборна група от ученици в 11 клас от Професионална гимназия

...
Сборна група от ученици в 11 клас от Професионална гимназия
Коментари Харесай

Единайсетокласници от гимназия „Акад. Благовест Сендовпосетиха Окръжен съд – Варна

Сборна група от възпитаници в 11 клас от Професионална гимназия по компютърно моделиране и компютърни системи " Академик Благовест Сендов " посети Окръжен съд – Варна в границите на провежданата просветителна стратегия „ Съдебната власт – осведомен избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури “.

Още при влизането си гимназистите се срещнаха с пропускателния режим в постройката и  старателно следваха напътствията на чиновниците от " Съдебна защита " при прекосяване през метал-детектора и наложителната инспекция. От тях те схванаха с какви предмети и в какво облекло не е разрешено да се влиза в правосъдната постройка и какви условия по сигурността би трябвало да се съблюдават.

По-късно в най- огромната правосъдна зала в постройката, тази на Гражданско поделение, от експерта „ Връзки с обществеността “ Диана Иванова учениците се срещнаха с историята на окръжния съд и правосъдната власт в града, чието начало се поставя преди 146 години с подписването на приказ от тогавашния губернатор Павел Баумгартен. Обяснено им беше, че първите ръководители на съда не са имали юридическо обучение, само че са били уважавани персони – като депутата и кмет на Варна – Велико Христов, който бил първия ръководител на Варненския областен съд. След него, през годините с този пост са били свързани имената на Кръстю Мирски, Александър Дякович и Стоян Михайловски. Учениците научиха и за историята на постройката на площад Независимост, която е била издигната по план на проектант Тодор Азманов за потребностите на Градски национален съвет или тогавашната варненска община, като едвам след измененията през 1989 година, в нея се настанява съдът.

Съдебният админ на Окръжен съд – Варна Мирослава Славчева срещна единайсетокласниците от гимназия по компютърно моделиране и компютърни системи с типовете разногласия, които се преглеждат в институцията. След това учениците имаха опция да прегледат постройката, обособените правосъдни служби и да влязат в подземните пространства на съда, където е ситуиран архива на съда, където се съхраняват каузи на повече от 130 години.

В края на осведомителния тур всеки от гимназистите получи българската конституция и  брошури с потребна информация за правораздаването и активността на съдилищата, а на финала на срещата младежите си направиха обща фотография за спомен от визитата в Окръжен съд - Варна.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР