Сбогуваме се с ерата на въглищата, заяви държавния секретар на

...
Сбогуваме се с ерата на въглищата, заяви държавния секретар на
Коментари Харесай

Гърция се сбогува с въглищата по-рано от очакваното

" Сбогуваме се с ерата на въглищата ", съобщи държавния секретар на Гърция за енергетиката пред EURACTIV след известието от предходната седмица, че последната въглищна централа ще бъде затворена през 2025 година, 3 години по-рано от плануваното.

Държавната Public Power Corp., най-голямата енергийна компания в страната, разгласи, че се отхвърля от проекта си да употребява централата за лигнитни въглища Ptolemaida 5, която към момента е в развой на създаване, до 2028 година Вместо това централата ще премине от лигнитни въглища към изкопаеми газове през 2025 година, споделя енергийната компания.

Миналата седмица, няколко седмици откакто PPC надмина упованията с първата си по рода си зелена облигация, маркирайки решителното отдалечаване на страната от въглищата. " Спирането на всички централи за лигнитни въглища до 2025 година, по-рано от първичния проект, бележи влизането на Гърция в клуба на страните, които напълно възприемат правилата на чистата сила, като в същото време запечатва превръщането на PPC в актуален енергиен състезател в Европа ", акцентира гръцкият държавен секретар по енергетиката Александра Сдуку.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Една от водещите енергийни компании в Румъния - Complexul En...

" Сбогуваме се с ерата на въглищата и чакаме нов интервал на развиване на страната с възобновим знак и висок конкурентен капацитет ", споделя Сдуку в изявление за EURACTIV, обещано по електронната поща.
Тотален отвод от въглищата

През септември 2019 година гръцкият министър председател Кириакос Мицотакис даде обещание да приключи напълно зависимостта от лигнитни въглища до 2028 година, като съобщи, че всички въглищни централи в страната, с изключение на една, ще затворят до 2023 година

Но претекстовете за отказването на PPC от въглищата са най-много стопански. Преди две години гръцкото държавно управление се бореше да откри купувачи на трите въглищни електроцентрали на PPC, а компанията губеше по 1 милиард евро годишно, частично заради огромната си взаимозависимост от въглищата.

PPC към този момент разгласи проектите си да затвори всички останали централи за лигнитни въглища в Гърция до 2023 година Но защото Ptolemaida 5 нямаше да бъде включена към мрежата до 2022 година, се чуха подозрения дали тя изобщо ще изгаря лигнит. " PPC най-сетне осъзна, че е пропиляла милиарди за Ptolemaida 5 и е предизвикала неизброими вреди на здравето на хората и гръцката стопанска система ", споделя Махи Сидериду от акцията " Европа оттатък въглищата ".

Унгария също възнамерява да се откаже от въглищата. Какъв упорит период си сложи тя,.
Сбогом на въглищата, а след това?

" Фактът, че четвъртият по величина производител на лигнитни въглища в Европейски Съюз изоставя въглищата, ви споделя всичко, което би трябвало да знаете за положението на промишлеността. Сега PPC би трябвало да насочи цялото си внимание към големия капацитет на страната за възобновима сила. Бившите въглищни общности заслужават нещо доста по-добро, от това да бъдат обвързани с повече изкопаеми горива, като изкопаеми газове ", изяснява Сидериду.

Вниманието на екоактивистите в този момент се насочва към плануваното превръщане на централата във фосилни газове. " Постоянното повишаване на цените на въглеродните излъчвания усилва натиска върху въглищните централи в Европа, само че прекосяването от въглища към изкопаеми газове не е решението ", сподели Димитрис Цекерис от WWF Гърция.

" Изкопаемият газ е в същото състояние като въглищата преди 15 години и ще се сблъска с сходна рецесия на задънените активи през идващите години. Трябва да включим устойчиви други възможности, а не повече изкопаеми горива. Изкопаемият газ не може да бъде част от този проект ", безапелационен е той.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР