Сблъсъците между Азербайджан и Армения бяха подновени през последните дни

...
Сблъсъците между Азербайджан и Армения бяха подновени през последните дни
Коментари Харесай

Над 100 войници са загинали при сблъсъци по границата между Армения и Азербайджан

Сблъсъците сред Азербайджан и Армения бяха възобновени през последните дни и доведоха до над 100 жертви по данни на Баку. Двете страни се упрекнаха взаимно за предизвикателство на трансграничния обстрел.

В същото време международните водачи приканиха за неотложно преустановяване на военните дейности.

Първите сражения сред двете страни започнаха на 13 септември, които бяха най-сериозните от края на войната през 2020 година Тогава имаше месеци на смъртоносни конфликти сред Азербайджан и Армения за надзор на отделилия се район Нагорни Карабах.

В сряда арменският министър председател Никол Пашинян усили броя на етническите арменци, убити в последните конфликти, от 49 на 105, а Азербайджан съобщи, че е подготвен да съобщи труповете на до 100 арменски бойци. че е изгубил 50 бойци.

Пашинян сподели пред Народното събрание, че Армения се е обърнала към ръководената от Москва Организация на контракта за групова сигурност (ОДКС), само че сподели, че Армения не вижда военна интервенция като единствената опция, „ тъй като има и политически и дипломатически благоприятни условия “.

Президентът на Азербайджан Илхам Алиев упрекна Армения, че е предизвикала офанзивите и сподели, че Азербайджан поддържа мирния развой, който към този момент е стартират от Брюксел.

Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 година до 2004 година излъчва излъчвания на български език. От началото на 2019 година Свободна Европа е възобновена като цифрова платформа за даване на мултимедийно наличие на български език.
Фейсбук конгрес Най-ново видео   please wait
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР