Сблъсъци между фермери и полиция и вандалски прояви в центъра

...
Сблъсъци между фермери и полиция и вандалски прояви в центъра
Коментари Харесай

Сблъсъци между фермери и полиция в Брюксел

Сблъсъци сред фермери и полиция и вандалски прояви в центъра на Брюксел. Периметърът сред европейските институции беше отцепен от силите на реда.

Фермерите се пробваха да пробият блокадата и да стигнат до зоната, където заседаваха министрите на земеделието от Европейски Съюз.

Още през нощта фермери от цяла Белгия и от прилежащите страни започнаха да дойдат в Брюксел и да блокират значими пунктове в града, което докара до безпорядък в придвижването и градския превоз. Целта на протестиращите беше площад “Шуман ” в европейския квартал, наоколо до който заседаваха земеделските министри.

Полицията отдели няколкокилометров периметър на сигурност, в който часове наред не бяха допускани даже публицисти. Някои от фермерите се пробваха за съборят загражденията, палиха гуми и сено и замеряха полицията и здания на евроинституциите с бутилки и яйца. Полицията отвърна с водни оръдия.

" Днес фермерите сме тук в Брюксел, тъй като Европейският съюз не се вслушва в нашите претенции. Нашите претенции са за обективни приходи. Вече не можем да се прехранваме. Ние произвеждаме храната, само че не можем да изкараме прехраната си. Защо е по този начин? Заради споразуменията за свободна търговия. Заради дерегулацията. Защото цените са под индустриалните разноски. Затова пожелаваме от Европейски Съюз да предприеме дейности по този въпрос. Спрете споразуменията за свободна търговия и въведете минимални цени за поддръжка които покриват нашите индустриални разноски и ни разрешават да имаме порядъчен приход! ", съобщи протесриращата Морган Оди.

Според земеделските министри войната на Русия в Украйна прави обстановката още по-сложна.

" Съюзът предприе изключителни ограничения, с цел да помогне на Украйна да продължи да изнася зърно. И ние продължаваме да предоставяме нашата помощ толкоз дълго, колкото е належащо. Но е значимо да се откри по-ефективно решение, тъй че украинските селскостопански артикули да могат да доближат до обичайните си пазари отвън съюза. В момента Русия употребява тези лостове, с цел да дестабилизира Украйна, само че и с цел да дестабилизира Европа ", сподели министърът на земеделието в Белгия Давид Кларенвел.

Земеделските министри са наясно, че би трябвало да има промени в общата селскостопанска политика на съюза.

" Досега общата селскостопанска политика беше „ бюрократично страшилище “, което докара до това, че отбраната на климата и биоразнообразието станаха непривлекателни за фермерите ", изясни министърът на земеделието на Германия Джем Йоздемир.

Под натиска на митингите в цяла Европа Европейска комисия към този момент направи някои отстъпки за бранша, които съгласно земеделските министри са стъпка в вярната посока, само че не са задоволителни. Еврокомисарят по земеделието даде обещание през днешния ден нови оферти за по-малко администрация и по-лесен достъп до държавна помощ за земеделците.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР