Сблъсъкът на Индия с бъдещата Евразия, случил се преди около

...
Сблъсъкът на Индия с бъдещата Евразия, случил се преди около
Коментари Харесай

Сблъсък на континенти довел до ледниковия период

Сблъсъкът на Индия с бъдещата Евразия, случил се преди към 50 милиона години, е бил повода за настъпването на следващия ледников интервал в историята на Земята, настояват геолози от MIT, разгласили публикация в сп. PNAS.

„ Никой не се съмнява, че тектониката ръководи климата, в случай че се гледа на този развой от височината на няколко десетки или стотици милиони години, само че ние не знаехме по какъв начин можем да свържем климата и геологията и да потвърдим, че е по този начин.

Струва ми се, че в този момент имаме първата в историята връзка на огромни тектонични промени с това, по какъв начин се е променял климатът на Земята “, споделя Оливър Ягоуц (Oliver Jagoutz) от Масачузетския софтуерен институт в Бостън (САЩ).

Ягоутц и сътрудниците му считат, че са съумели да намерят пояснение за какво преди към 50 милиона години, при започване на еоцена, климатът на Земята внезапно е трансформирал своята същина и нашата планета е престанала да бъде „ парник “ с тропици зад полярния кръг и се е трансформирала в на половина вледенено кълбо, каквато се е явявала в недалечното минало.

Причината за такава промяна на Земята от „ парник “ в „ хладилник “, което учените назовават събитието Азола, не беше ясна до дъно. Геолозите знаят, че преди към 49 милиона години делът на СО2 в атмосферата е почнал внезапно да спада, само че повода за този спад беше предмет на разногласия – част от откривателите приписваха тази роля на бурния растеж на водните папрати от рода Azolla в Арктика и отлагането на техни остатъци на дъното, а други смятаха, че за това може да са отговорни други процеси, несвързани с биосферата.

Авторите на публикацията оферират доктрина, която изяснява настъпването на ледената ера с нещо просто – придвижването на континентите и това, което се е случило с породите на морското дъно и тяхното преобразяване в суша вследствие на конфликт на литосферни плочи.

Както изяснява Ягоуц, преди към 90 милиона години литосферната плоча, намираща се на дъното на морето Тетис, разделяща Африка и Евразия, движейки се на север, е почнала да се сблъсква със прилежащата Евразийска плоча. Резултат от това е станала появяването на цяла верига вулкани, интензивно изхвърлящи СО2 в атмосферата. Това е станало основа на „ парниковия режим “, на който са се наслаждавали динозаврите и флората от мезозоя в интервала креда.

С това придвижването на Африканската плоча не е спряло и след известно време, т.е. преди към 80-70 милиона години, нейните морски породи са излезли на сушата, вследствие на което изригванията са спрели, а на повърхността на сушата са се появили морски базалти и други съществени породи.

Тези породи, съгласно учените, има едно значимо свойство – с помощта на своята алкална природа те добре гълтам СО2 и по този метод намаляват неговия дял в атмосферата. Поради това растежът на СО2 в атмосферата в края на мезозойската епоха е спрял.

Второто аналогично събитие се е случило малко по-късно (преди към 50 милиона години), когато Индия се е сблъскала с Евразийската плоча и нейните морски породи са станали суша. Именно нейното излизане на повърхността е бил повода климатът на Земята да се промени необратимо и на нашата планета да настъпи ледников интервал – в същото време планетата е поглъщала 10-20 пъти повече въглероден диоксид, в сравнение с това става през днешния ден.

Както акцентират учените, сходни „ тектонски “ промени на климата надали играят някаква основна роля в актуалния развой на растеж на световните температури. И въпреки всичко тяхното битие следва да се регистрира за пояснение на другите аномалии, които не се вместват в актуалните климатични модели.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР