Сблъсък между армията и паравоенни организации доведе до най-малко три

...
Сблъсък между армията и паравоенни организации доведе до най-малко три
Коментари Харесай

Битка между армията и паравоенни в столицата на Судан Хартум. Има цивилни жертви

Сблъсък сред армията и паравоенни организации докара до минимум три цивилни жертви в столица на Судан Хартум, заяви Би Би Си.

По непотвърдена информация две от жертвите са починали, откакто снаряд е блъснал граждански аероплан на интернационалното летище в столицата.

Паравоенната организация Сили за бърза поддръжка (СБП) разгласи, че е поела контрола над президентския замък, резиденцията на командващия армията военачалник А бдел Фатах Бурхан , интернационалното летище в Хартум, както и две други летища – в градовете Мерове и в Ел Обейд.

От армията отхвърлиха оповестените информации и настояват, че държат контрола над тези обекти.
 Снимка, за която се твърди, че е на автомобил на суданската войска от улиците на Хартум. Информацията не е доказана
Напрежението в Судан се повиши, откакто разнообразни групи и ръководещата военна хунта не съумяха да реализират единодушие за прекосяването към ръководство на цивилно държавно управление в страната. Един от главните проблеми се оказа и интеграцията на Съюз на българските писатели в армията, написа Би Би Си.

Цялата власт в страната беше конфискувана от военните доскоро повече от година. Хунтата даде обещание осъществяване на избори, само че до момента това не се случи.

Ройтерс оповестява за ситуирани оръдия и бронетранспортьори по улиците на столицата. Има известия за гърмежи и пукотевица с тежка артилерия. Кадри, чиято достоверност не може да бъде доказана, демонстрират и прелитащи над столицата изтребители.

Пи информация на Би Би Си Военновъздушните сили на страната правят интервенции за противопоставяне на авторитетните паравоенни. Сблъсъци има и в други точки на Судан като намиращия се в северната част на страната град Ел Фашер .

От Съюз на българските писатели, за които се счита, че разполагат с към 100 000 бойци , настояват, че армията първа е почнала нахлуване против тях.
 Снимка на изтребител, за който се твърди, че прелита над столицата на Судан Хартум.
Няколко страни и интернационалните организации, измежду които Съединени американски щати, Русия, Англия и Европейски Съюз приканиха за неотложно преустановяване на престрелките. Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен дефинира обстановката в страната като „ нежна “.

„ Някои настоящи лица се пробват да се опълчват на постигнатия напредък “, сподели още Бликнен.

Редица авиолинии стопираха полетите си до Судан, като някои от тях пренасочиха полети, с цел да не рискуват произшествия при кацане в Хартум и други летища.

Судан от години е разкъсван от военни спорове и поредност от преврати. През 2003 година в източния район Дарфур стартират серия от военни конфликти, които прерастват в етнически спор и геноцид. Международния углавен съд издава за осъществяване на закононарушения против човечеството, изнасилвания, мъчения.

По данни на Организация на обединените нации минимум 300 хиляди души са убити по време на геноцида, а директно наранени от спора са над 3 млн. души.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР