Сбъркахме в предварителната оценка и очакванията от референдума в Македония

...
Сбъркахме в предварителната оценка и очакванията от референдума в Македония
Коментари Харесай

Огнян Минчев: Сбъркахме с очакванията от референдума в Македония

Сбъркахме в предварителната оценка и упованията от референдума в Македония - за множеството наблюдаващи приказвам. Тази неточност беше композиция от доброжелателност и въодушевление по обстоятелството, че референдумът има витално значимо значение за бъдещето на Македония, разяснява на фейсбук страницата си политологът Огнян Минчев. Пропуснахме да съобразим, че в случай че ние разбираме това витално значимо значение, не е наложително и всички македонски жители да го схващат. Македонците гласоподаваха по типичен балкански посткомунистически фасон. Гласуваха - или не гласоподаваха по партийна принадлежност и благосклонност. Гласувалите, явно подкрепящи ръководещата СДСМ и по-голямата албанска партия ДУИ, поддържаха съвсем единомислещо с " да " Преспанския контракт и произлизащите от него промени. Поддръжниците на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ преднамерено не отидоха да гласоподават. Техните водачи пресметнаха, че присъединяване в референдума, даже с гласоподаване " не ", ще го легитимира от позиция на условието 50 на 100 плюс един глас. А да наклонят везните в интерес на гласоподаване " не ", те нямаха късмет. Затова - протест, изкуствена засада.

За страдание, както акцентира и наблюдаващият на македонската сцена Сашо Орданоски, резултатите от референдума бяха избрани не толкоз от последователите на държавното управление и Преспанския контракт, нито от де факто бойкотиралите го почитатели на ВМРО-ДПМНЕ. Недостигащият брой гласове до 50 на 100 плюс един бяха " обезпечени " от... кибиците, от сеирджиите. От тази неунищожима балканска порода на дебелоглавия примат, който не има вяра на никого и на нищо и гледа с съмнение на всяка работа, която изисква съдействие, разбиране, религия в общия триумф, отвод от съмнението, че някой се готви " да те прекара ". Тези хора не схванаха - за следващ път - залогът, който крие референдумът за бъдещето на тяхната страна, и оттова - за техния живот, за фамилиите и децата им. Мощната акция на враждебни външни сили против договореностите от Преспа в допълнение ускориха недоверието, съмненията и пасивността на решилите да гледат сеир, вместо да заемат позиция, е на мнение Минчев.

 Референдумът се провали, само че Македония ще смени името си Виж още Референдумът се провали, само че Македония ще смени името си
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР