Съзнателното хранене днес е особено популярно и това не е

...
Съзнателното хранене днес е особено популярно и това не е
Коментари Харесай

Нова система за хранене набира сила в последните месеци

Съзнателното хранене през днешния ден е изключително известно и това не е изненадващо, тъй като диетата ви учи да се наслаждавате на храната и да сте здрави.

Когато човек яде, той изпитва цяла гама от страсти, които провокират биохимични реакции в тялото ни: започваме да търсим нещо вкусно за ястие.  Според статистиката, човек прекарва към 2 часа дневно в несъзнателна консумация на храна. Докато приказваме по телефона, работим на компютъра, ние по едно и също време ядем нещо и това се отразява на тежестта ни.

Учени от университета в Харвард считат, че непрекъснатите закуски са главната причина за затлъстяването . Човек не е в положение да разграничи същинския апетит от апетита и желанието да яде обичани лакомства. Решение на този проблем обаче е открито: диетолозите са създали система за деликатно хранене, която е помогнала на мнозина да се оправят с преяждането и подправения апетит.

Храната е равносилна на медитация

Целта на новата хранителна система е да научи хората да се съсредоточат върху момента. Диетологът Джон Кабат-Зин учи пациентите си да се оправят с тревогата и напрежението посредством медитация и деликатно хранене.
 Какво се случва когато спрем да ядем самун Какво се случва когато спрем да ядем самун
Манията по нисковъглехидратната диета набира от ден на ден сили. Хлябът е неразрешен. Пастата – надценявана. Диетолозите експериментир...

Трябва да се означи, че доста лекари и самият Джон Кабат-Зин не смятат съзнателното хранене за диета, защото тази система е изцяло друга: тя ви учи да избирате храни, които ви оказват помощ да осъзнаете възприятието на апетит и задоволеност, а също по този начин ви разрешават да се насладите на задоволеност и да изпитате наслаждение от храната.

На процедура наподобява по този начин: помните, че в хладилника има неотдавна закупени ябълки и, несъмнено, незабавно желаете да закусите с обичаните си плодове. Изваждате зряла ябълка, само че не бързайте да я изядете.  Подръжте я в ръцете си и помислете какъв брой гладка е кожата на този плод. Мислейки за текстурата на кожата - забелязвате петънца върху нея, мислите си какъв е същинският цвят на ябълката - яркочервен или розов. Хвърляйте, хващайте, усещайте нейната тежест. И едвам по-късно я нарежете на филийки, оценете нюансите на аромата и яжте постепенно. В основата си целият развой наподобява на медитация.

6 ПРАВИЛА ЗА ВНИМАТЕЛНО ХРАНЕНЕ

Харвард формулира главните правила на системата за деликатно хранене:

·  Преди да отидете в магазина, направете лист с нужните артикули, тогава ще избегнете импулсивните покупки.
 Никога на гладно - кои артикули да заобикаляме Никога на гладно - кои артикули да заобикаляме
Кафе, цитрусови сокове и фрешове, газирани питиета и люти подправки не би трябвало да се употребяват на празен корем. Това сподели диетологът и...

·  Не се докарвайте до такава степен, че желаете да ядете всичко, което очите ви виждат. Седнете да ядете в точния момент, без да пропускате храненията, в противоположен случай не може да се избегне преяждането.

·  Яжте дребни порции. Ще се изненадате, само че това ще бъде задоволително за засищане.

·  Приятен вкус. Научете се да вършиме пауза: разгледайте ястията на масата, яжте постепенно, наслаждавайки се на усета на храната.

·  Използвайте целия си набор от сетива: бъдете деликатни към цвета, усета, текстурата на храната. Дори и за звуците - слушайте по какъв начин ябълката ви хруска, когато се гризе, или по какъв начин беконът се къдри в парещ тиган.

·  Опитайте се да не разговаряте с приятелите си и да обърнете повече внимание на самата храна. И помнете - чувствате се сити към 20 минути откакто започнете да ядете. Така че не бързайте, в противоположен случай ядете повече, в сравнение с в действителност е належащо.

Още от ЗДРАВЕ:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР