Създаването на условия за устойчив икономически растеж е основен приоритет

...
Създаването на условия за устойчив икономически растеж е основен приоритет
Коментари Харесай

Зам.-министър Данчев участва в откриването на Българо-Германски икономически форум „Устойчив икономически растеж“

„ Създаването на условия за резистентен стопански напредък е главен приоритет на Министерство на стопанската система и промишлеността “, сподели заместник-министърът на стопанската система и промишлеността Димитър Данчев по време на откриването на Българо-Германски стопански конгрес на тематика „ Устойчив стопански напредък “.

Той заяви още, че в министерството се работи интензивно за постигането на добър макроикономически и капиталов климат, като се създава нов модел за развиване и ръководство на индустриалните зони. В тази връзка се приготвят нормативни промени за стимулиране на по-малки вложения с висока добавена стойност, което ще обезпечи икономическа опция на дребните обитаеми места. Работи се и по основаването на капиталова карта за реиндустриализация на България, основана върху суровините, добивани в страната като задачата е да бъдат привлечени индустриални предприятия за преправка на суровините тук.

Според заместник-министър Данчев активността на немските компании, които са надеждни вложители и се ангажират дълготрайно, е един от факторите за позитивното развиване на икономическите връзки сред нашите две страни. Сумарната стойност на директните вложения от Германия към 1 януари 2022 година е над 3,8 милиарда евро. Около 30% от 100-те най-големи вложители в България са немски или с немско присъединяване.

Той разяснява и, че има сериозен интерес за вложения от немски компании в България, като сега се работи по планове за 200 млн. лева Предварителните прогнози сочат, че в границите на три месеца се чака да бъде реализиран забележителен резултат като се има поради, че за цялата 2021 година вложенията от Германия са към 500 млн. лева

„ Федерална Република Германия е водещ външнотърговски и обичайно добър сътрудник на България “, сподели зам.-министър Данчев и изрази убеждението си, че посредством и на формати като днешния, двете страни могат дружно да намерят още по-добра формула да си сътрудничат и да си бъдат взаимно потребни.

Форумът се провежда от Германо–Българската индустриално-търговска камара и в границите на събитието се обобщават резултатите от работата на камарата по тематиката на годината „ Устойчив стопански напредък “. В него участваха над 10 водещи немски вложители у нас, които показаха положителни практики, устойчиви планове и ноу-хау.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР