Създаването на списъци със защитени специалности от професии и такива

...
Създаването на списъци със защитени специалности от професии и такива
Коментари Харесай

Регламентира се създаването на списъци със защитени професии и такива с очакван недостиг за пазара на труда

Създаването на описи със предпазени специалности от специалности и такива с предстоящ дефицит на пазара на труда се регламентира с промени в Закона за професионалното обучение и образование, утвърдени от държавното управление, оповестиха от държавната пресслужба. В закона са избрани и функционалностите на министерства и на организациите на работодателите при създаването и актуализирането на Списъка със специалности от специалности, по които е налице предстоящ дефицит от експерти на пазара на труда.

С измененията са написани и условия във връзка с регистрацията и включването на работодателите като равносилен сътрудник в образованието посредством работа. Определени са изискванията за подготовка на учители и наставници в дуалната система на образование. В сходство с динамично изменящите се условия на бизнеса се планува актуализиране на образователните проекти и стратегии минимум на пет години. Разширява се обсегът на учебните заведения, които имат право да провеждат и организират образование посредством работа, със междинни учебни заведения с професионални паралелки.

Очакваните резултати от използването на новите разпореждания са свързани с обезпечаване на условия за качествено професионално обучение и образование на работното място при работодатели, които разполагат със съответната материална база и квалифицирани наставници, от време на време актуализиране на образователно наличие в сходство с измененията в техниката и технологиите на индустриалния развой. Обучението посредством работа (дуална система на обучение) ще способства за предварителна защита на ранното овакантяване на учебно заведение.

С измененията се оферират и промени в Кодекса на труда и в Закона за здравното обезпечаване, които имат за цел да синхронизират нормативната уредба и които плануват учениците в дуална форма на образование, сключили трудов контракт с шеф, да продължат да бъдат здравно обезпечени от страната до довеждане докрай на образованието си.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР