Създаването на мащабен музеен и етнографски комплекс в Карлово обсъждат

...
Създаването на мащабен музеен и етнографски комплекс в Карлово обсъждат
Коментари Харесай

Архитектурните перли на Карлово в общ музеен комплекс

Създаването на огромен музеен и етнографски комплекс в Карлово разискват Община Карлово и Министерството на културата. Проектът ще бъде осъществен с присъединението на Търговска колегия „ Старинно Карлово “ към Историческия музей. Бъдещият комплекс ще се финансира напълно от страната. Това съобщи кметът на Карлово доктор Емил Кабаиванов след серия диалози с министъра на културата Боил Банов, последният от които в Карлово по време на Празника на розите.

Новият комплекс ще даде опция по-добре да бъде показана богатата история на Стремската котловина, културните обичаи и занаяти, както и да се развиват и обогатяват сегашните експозиции в обектите. Част от комплекса ще станат вилата на Евлоги Георгиев и вероятно постройката на някогашната вълненотекстилна фабрика, дарена от видния банкер в интерес на родния му град Карлово.

Туристическият комплекс „ Старинно Карлово “ бе основан по план за туристическите атракции на общината по Оперативна програма Регионално развиване. Той обгръща пет знакови къщи от епохата на Възраждането и след Освобождението ​- къща „ Райно Попович “, където е показана карловската книжовна школа през Възраждането, Бухаловия хан ​- център на занаятите и традициите, Патевата къща - дом на билките и етеричномаслените растения, Патева мааза и Белия двор, където работи зографска школа. Само за няколко години броят на посетителите му се усили петкратно.

Историческият музей е ситуиран в три къщи, най-голямата и представителната е възрожденското петокласно учебно заведение. Музеят има експозиция в Мазакова къща, част от него е къщата на Даскал Ботьо Петков -бащата на гениалния стихотворец и бунтовник Христо Ботев.

Община Карлово поставя грижи за развиването на музея и завоюва план по Оперативна програма " Региони в напредък " за развиване на културната инфраструктура. Той е за ремонт и обновяване на главната постройка на Историческия музей и ще бъде осъществен до края на тази година. В ход е подготовка на нова експозиция, отдадена на 200 години от рождението на Евлоги Георгиев, напомни кметът на Карлово. Юбилеят на най-големия български донор ще бъде празнуван на неговата рождена дата 3 октомври в родния му град Карлово.

Създаването на подобен огромен комплекс ще обезпечи финансов запас за неговото развиване, ще показа историята и културните обичаи на Карловския край в цялост и ще притегли още повече туристи, разяснява кметът. Той добави, че чака след извършените диалози с Боил Банов Министерството на културата да пр актува Белия двор от държавна в общинска благосъстоятелност, с цел да бъде предоставена на Община Карлово цялата благосъстоятелност на всички обекти.

Всички тези осем обекта, които са в Търговска колегия „ Старинно Карлово “ и в Историческия музей, се намират в архитектурния резерват Старо Карлово и са същински мостри на строителството от 19. век.

Боил Банов и Кабаиванов са разискали опцията Министерството на културата да финансира с 50 хиляди лв. дейностите по подсилване на вилата на Евлоги Георгиев. Пред „ Марица “ министърът на културата удостовери, че ръководеното от него ведомство е поело серия от задължения, той чака Община Карлово да показа документи за фабриката и вилата на Евлоги Георгиев, с цел да им бъде избран статут на монументи на културата от национално значение. Това ще разреши на общината да ги реставрира по европейски план, след което в тях да се развива културна активност.

Министерството на културата ще даде статут на монумент на културата от национално значение и на най-стария тракийски град, който екип на доцент доктор Костадин Кисьов изследва край село Васил Левски. Това също ще разреши да се търси създаване на инфраструктура там с европейски средства. Край село Васил Левски са останките на тракийски селищен център, 300 години по-ранен от античния Севтополис, който лежи на дъното на язовир „ Копринка “. Там чакаме международна сензация, разяснява Кабаиванов.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР