Създаването на комисия Боташ се оказа многочасово занимание, което

...
Създаването на комисия  Боташ се оказа многочасово занимание, което
Коментари Харесай

След сексистки скандали и много почивки НС създаде комисия Боташ

Създаването на комисия " Боташ " се оказа многочасово занятие, което лиши над 3 часа на депутатите. Българска социалистическа партия изиска основаване на Временна комисия във връзка  и турската държавна енергийна компания " Боташ ", подписано на 3 януари 2023 година в гр. София.

Според Борислав Гуцанов през днешния ден можело да се слагат значимите въпроси за страната. Той се притеснява, че поради натиска върху Лукойл може да се окажем без горива. А за контракта с Боташ, той настоя да се разкрият всички енергийни далавери на кабинетите, даже и на служебните. Гуцанов е срещу да плащаме такси на Боташ, без значение дали получаваме или не газ. По 15 милиона $ на месец ще плащаме на компанията.

Договорът е за 13 години, за което ще платим над 2 милиарда $, по думите му. Според Гуцанов отново внасяме съветска газ, само че доста по-скъпо. Социалистът напомни, че Европа към този момент ревизира контракта. За него този контракт е национално изменничество. Кой ни в точния момент този контракт, пита Гуцанов и се притеснява, че ще сме в тежка взаимозависимост от Турция.

Мартин Димитров изясни, че ПП-ДБ ще поддържа основаването на комисията. Според него не би трябвало служебно държавно управление да поема дълготрайно контракти. Такива практики повече не би трябвало да съществуват и да се толерират, безапелационен бе националният представител. Заради скъпия нагнетен газ в Чирен от 1 януари ще нарастне газа за бизнеса и потребителите, в случай че Булгаргаз не бъде обезщетен. Че ще бъде ужасно за българската стопанска система предизвести и Драгомир Стойнев. Според него обаче опозицията привикнала с недоглеждането на ръководещите.

Според Жечо Станков Булгаргаз е на загуба поради политически решения. Костадин Костадинов пък се засегна от коментара в зала на Атанас Атанасов и се съпостави с Никола Петков, а водачът на ДСБ с Георги Димитров. Възникна спор за необолшевиките в Народното събрание. За Атанасов се губи време по какви ли не тематики в енергетиката, вместо законотворците да гледат основаването на комисия. А Възраждане били в такова положение, тъй като предходната седмица посочил книга за троловете на Путин.

Настимир Ананиев се скара на Росица Кирова за метода й на водене на съвещанието, а тя го упрекна в сексистко държание . От Движение за права и свободи взеха решение да укроти пристрастеностите с 30 минутна отмора. След почивката ГЕРБ желаеха още 30 минути отмора. Когато работата на законодателния орган бе обновена Делян Добрев от ГЕРБ изиска да не се лимитира активността на комисията и тя да изследва работата освен на служебния кабинет. Предложението му не мина.

Комисия бе основана. ГЕРБ предложиха Александър Ненков и Жечо Станков за ръководител. ПП-ДБ излъчиха Радослав Рибарски и Венко Сабрутев. Възраждане предложиха Йордан Тодоров за ръководител и Димитър Гюлев. Движение за права и свободи излъчиха Рамадан Аталай и Хамид Хамид. Българска социалистическа партия предложиха Борислав Гуцанов за ръководител и Драгомир Стойнев. Има Такъв Народ предложиха Павела Митова и Александър Вълчев. За ръководител в последна сметка се пребори Жечо Станков.

Припомняме, че през октомври  на контракта с " Боташ " заради подозрения за нарушавания на разпоредбите за конкуренция на Европейски Съюз.
 Росен Христов: Договорът с
Росен Христов: Договорът с " Боташ " е безупречен

Проверката на Европейска комисия е подбудена от наложените спомагателни такси върху преноса на газ за Сърбия и Унгария
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР