Създаването на фонд за летище Бургас, с парите от който

...
Създаването на фонд за летище Бургас, с парите от който
Коментари Харесай

Кметът на Поморие: Фонд Бургас може са осигури работата на летището

Създаването на фонд за летище " Бургас ", с парите от който да се купят авиолинии, с цел да се обезпечи целогодишното му финансиране - предлага кметът на Поморие Иван Алексиев.

Според концепцията му бъдещото съдружие с нестопанска цел  " Фонд за развиване на летище Бургас " ще бъде основано от кметовете на 13 общини в област Бургас и ще получава средства от три източника: 13-те общини в област Бургас, Стара Загора, Ямбол и Сливен - за които туризмът също обезпечава препитание; концесионерът Fraport AG Frankfurt Airport Services Worldwide и страната. Според кмета по този начин могат да се обезпечат близо 1 милион лв., с които да се купуват авиолинии, с цел да може на летището да се извършват най-малко пет полета седмично.

" Искаме само и единствено тези пари да отиват за закупуване на авиолинии. Ние ще водим договарянията с авиопревозвачите и ние ще сложим изискванията на " Фрапорт " по какъв начин да работи " - акцентира Алексиев.

Схемата за привличане на средства предвижда морските общини да дават по 2 лв. на глава от популацията годишно. Това по калкулации на Алексиев генерира 638 230 лв.. Останалите общини навътре в региона да обезпечават по 50 стотинки на човек годишно, което прави 70 хиляди От Сливен, Ямбол и Стара Загора също ще се дават по 50 стотинки и ще обезпечат още 196 хиляди, общо 904 581 лв..  " Един полет е 200 хиляди евро. С ресурса, който ние осигуряваме, подсигуряваме два полета - уточни Алексиев. - Два полета плюс трети, Лутън, стават три все още. "

От  " Фрапорт " и страната, в лицето на Министерството на туризма, може да се обезпечат по още 200 хиляди лв., съответно от летищните такси и от концесионната такса, счита кметът.

" 50% от концесионната такса би трябвало да се връща в общината, където се намира обектът, който е даден на концесия. Летище Бургас е на територията на две общини - административните здания са на територията на община Бургас, а пистите за кацане са на територията на община Поморие. Ние не желаеме концесионната такса от община Поморие да влиза в нашия бюджет. Искаме страната да отдели 200 хиляди лв. непосредствено във фонда, като по този метод осигуряваме 200 хиляди от " Фрапорт " и 200 хиляди от страната - 400 хиляди, (които са) 200 хиляди евро - още един полет, станаха четири. Turkish Airlines имат голямото предпочитание да стъпят на Летище Бургас. Чрез генералния консул на Турция да стартираме договаряния, с цел да може и Turkish Airlines да се базират тук. Стават пет самолетни компании, които могат да подсигурят полети в 7 дни от седмицата. Това е началото ", изложи визията си кметът Алексиев. Според него действително може да се обезпечат пет полета на седмица. 

Поморийският кмет вижда отпред на сдружението бургаския си сътрудник Димитър Николов. В него трябвало да може да взе участие и бизнесът с вноска от най-малко 5000 лв..

Ако до края на март кметовете го учредят, през лятото може да има договаряния с самолетните компании и на база подписаните контракти " от октомври месец могат да стартират зимни полети на Летище Бургас - най-малко пет полета на седмица ", очерта времевата рамка Алексиев.

" Искам посредством вас (медиите - бел. ред.) да пратя ясно обръщение до Варна: никой не желае да затваря Летище Варна, нкой не желае да пречи на развиването на Летище Варна и ние не желаеме повреждане на концесионния контракт с " Фрапорт ", а желаеме " Фрапорт " да работи по този начин, както работи по другите летища ", уточни Алексиев. Като образец за отлична работа на немския концесионер той уточни Анталия:

" Преди 10 години Летище Анталия беше неразпознаваемо и по-малко от Летище Бургас. Оператор там е " Фрапорт ". В момента Летище Анталия е едно от най-големите турски летища и районът Анталия сътвори лична самолетна компания ".

Нито страната, нито концесионерът са изразили мнение за предлагането на този стадий. По този мотив Алексиев предизвести: " Ако страната откаже да внесе тези пари, значи абдикира от казуса. Ако " Фрапорт " откаже, абдикира от казуса. А в случай че страната абдикира, тогава това съдружие може да не генерира толкоз доходи, с цел да обезпечи чартъри. Тогава ще изиска преразглеждане на контракта ".
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР