Създава се общоевропейско научноизследователско пространство срещу коронавируса, в което се

...
Коментари Харесай

Европейски компании започват да тестват ваксини с хора />Реклама / Ads
Създава се общоевропейско научноизследователско пространство против ковид, в което се търсят решения против рецесията, а през юни-юли стартират първите проби в група от 200 души на европейското предложение за справяне с пандемията.
След Европейския съвет от 23 април се разбра, че две огромни европейски компании към този момент са доста покрай лекарство (ваксина) против ковид. Българският еврокомисар за нововъведенията, научните проучвания, културата, образованието и младежта Мария Габриела разяснява:

" Да, измежду първите в света сме, само че би трябвало да бъдем внимателни, тъй като откритията от време на време стават, когато минимум ги очакваш и не там, където очакваш. Да, имаме европейски компании, които са измежду най-напредналите. Имаме за първи път и позитивно мнение на Етична комисия. Юни-юли ще стартират първите проби с група от 200 души. Ще се ревизира дали имунизацията е ефикасна, дали е безвредна. Другата сериозна фаза е производството, да се види какъв е потенциалът ни за произвеждане и какво е належащо да се направи, с цел да бъдем подготвени.

Само две седмици откакто проектът ни за деяние беше признат от министрите на науката в Европейски Съюз, ние сме подготвени с първата европейска платформа за споделяна на данни. За първи път имаме отворена, сигурна платформа, която е част от така наречен " Европейски облак за отворена просвета ". Тя дава опция на научните откриватели да споделят данни, с които разполагат – епидемиологични, данни от предклинични и клинични проби и така нататък

Координация, съдействие, инвестиция в просвета – за мен това е най-хубавото, с цел да можем да излезем най-бързо от тази рецесия. "

Започва първият Европейски хакатон #EUvsVirus. Той ще се организира онлайн. Има мощно деклариран интерес от всички държави-членки. Повече 12 000 участници от целия Европейски съюз са се записали – представители на неправителствения бранш, бизнес организации, лечебни заведения, университети, научни организации – ще създадат своите оферти, а най-хубавите ще бъдат селектирани и поканени да се причислят към платформата на Европейския съвет по нововъведенията (ЕСИ).

Тя ще им даде достъп до вложители, фондации и други благоприятни условия за финансиране. Инициативата е под патронажa на българския еврокомисар за нововъведенията, научните проучвания, културата, образованието и младежта Мария Габриел и се организира от 24-ти до 26-и април.

" Изпращаме едно доста мощно обръщение с този хакатон. Всички обединени, без значение от региона, в която работят, да намерим решения, които да носят изгода в кратковременен проект. Всички дружно да предложим изобретателни решения за справяне с ковид и последствията от него.

" В тази изключителна обстановка имаме потребност от незабавни решения за новите провокации, пред които сме изправени. Насърчавам всички иноватори, учени, хора с хрумвания, да предложат новаторски решения в битката против ковид и да се включат в европейския хакатон. Тази самодейност е още един метод да обединим гениите на Европа за отбрана на здравето и живота на хората ", разяснява българският еврокомисар.

" Този вирус не познава граници, само че и човешкият дух на взаимност също не познава граници – безапелационна е Мария Габриел – Основната мотивация остава желанието да окажеш помощ, да изразиш взаимност. "

" Екипите ще работят в продължение на 48 часа и ще предложат решения, свързани с рецесията – да вземем за пример с проблемите, пред които е изправена здравната система, стопанската система, грижата за хора в уязвимо състояние. Идентифицирали сме шест области: здраве и живот, икономическа активност, обществено и политическо съдействие, отдалечени способи за работа, цифрови финанси, провокации в региона на гражданската отбрана или обезпечаване на хранителната верига ", осведоми Мария Габриел.

Днес, с помощта на новите технологии, могат да бъдат вземани по-бързо решения в сложни обстановки, сподели българският еврокомисар.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР