Създава се обединен Регистър за академично признаване на висше образование.

...
Създава се обединен Регистър за академично признаване на висше образование.
Коментари Харесай

Обединен Регистър за признаване на висше образование от чужбина, реши МС

Създава се единен Регистър за академично признание на висше обучение. Това реши Министерски съвет.

Към този миг Националният център за информация и документи (НАЦИД) поддържа три регистъра:
На издадените удостоверения за академично признаване; На обезсилените удостоверения за академично признаване; На отводите за академично признание.
Тяхната цел е да дават информация за процедурите по признание на висше обучение, добито в чужбина. Според служебното държавно управление обособената инспекция във всеки един от тези регистри основава административна тежест, както и риск от пропуски. Създаването на обединен указател ще добави и промени настоящи разпореждания, като ще се отстранят и някои несъответствия с нормативната уредба в региона на електронното ръководство.

Част от данните ще бъдат обществени, само че достъпът до удостоверенията за признание на висше обучение ще бъде самостоятелен. Предвижда се подобен да имат и съответни държавни органи или други лица, които могат да изискват даването на удостоверения, свързани с академичното признание.

Предполага се, че измененията биха улеснили българските и непознатите жители, както и чужденци с предоставена интернационална протекция. Също по този начин новите разпореждания ще бъдат от изгода и на държавни органи, евентуални работодатели, висши учебни заведения, които имат право да получат достоверна информация за сходството на задгранична тапия с условията на нормативната уредба на Република България.
 Висшето в чужбина – в указател на МОН
Висшето в чужбина – в указател на МОН

Част от данните ще бъдат обществени, само че достъпът до удостоверенията за признание на висше обучение ще е индивидуален
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР