Създателите на платформите за генеративен изкуствен интелект (ИИ) ги развиват

...
Създателите на платформите за генеративен изкуствен интелект (ИИ) ги развиват
Коментари Харесай

Стотици професии може да бъдат засегнати сериозно от изкуствения интелект

Създателите на платформите за генеративен изкуствен интелект (ИИ) ги развиват все по-бързо и в последно време те се употребяват все по-широко в разнообразни сфери. Тази технология е на път да промени фрапантно живота ни, единомислещи са специалисти и анализатори, само че мненията им по отношение на предстоящото влияние на ИИ се разграничават фрапантно.

Две нови изследвания демонстрират, че платформите за генеративен изкуствен интелект, измежду които е и чатботът " ЧатДжиПиТи " (ChatGPT), ще окажат значително въздействие върху професионалното развиване на мнозина от нас.

Счетоводители, програмисти, преводачи, публицисти...

Eксперти на софтуерната компания " Оупън Ей Ай " (OpenAI), която развива " ЧатДжиПиТи " и учени от Университета на щата Пенсилвания, са анализирали кои специалности и работни места са на път да бъдат наранени най-сериозно от развиването на изкуствения разсъдък.

Авторите на изследването са открили, че тази технология може да се " намеси " най-сериозно в работата на счетоводителите. Най-малко половината от счетоводните действия биха могли да бъдат осъществени доста по-бързо от изкуствения разсъдък, са открили откривателите.

Математиците, програмистите, преводачите, писателите и публицистите също би трябвало да са готови за обстоятелството, че изкуственият разсъдък може да стартира да извършва най-малко част от професионалните им отговорности.

Въпреки че понастоящем системите с изкуствен интелект към момента " бълнуват " погрешни обстоятелства при отговорите си, те към този момент реализират забележителни резултати, когато им бъдат сложени задания, свързани с превод на текст, подредба на данни, креативно писане и генериране на програмен код.

Изследователите от " Оупън Ей Ай " и Университета на щата Пенсилвания допускат, че множеството работни места ще бъдат изменени по някакъв метод от опциите на изкуствения разсъдък да работи с езикови модели и да ги развива.

Професионалните отговорности на към 80 на 100 от заетите на пазара на труда в Съединени американски щати включват най-малко една задача, която може да бъде изпълнена по-бързо благодарение на генеративен ИИ, означават създателите на изследването.

Съществуват обаче и специалности, при които изкуственият разсъдък се чака да играе единствено незначителна роля. Сред тях са готвачите, автомеханиците и заетите в областта на добива на петрол и природен газ, както и в бранша на селското и горското стопанство.

Изкуственият разсъдък може да провокира " съществени земетресения " на пазара на труда?

Друго изследване, извършено от специалисти към американската капиталова банка " Голдман Сакс " (Goldman Sachs), демонстрира, че чатботът " ЧатДжиПиТи " и другите платформи за генеративен изкуствен интелект, може да провокират " съществени земетресения " на пазара на труда, съобщи Си Ен Би Си.

Анализът на пазарите на труда в Съединени американски щати и Европа е посочил, че две трети от работните места може да бъдат автоматизирани, най-малко до известна степен.

При множеството от специалностите, които са изложени на риск в Съединени американски щати, изкуственият разсъдък може отчасти да размени сред 25 на 100 и 50 на 100 от чиновниците, се споделя в заключението на анализаторите. Те показват, че в международен мащаб до 300 милиона работни места е допустимо да бъдат наранени от навлизането на ИИ. Използването му обаче може също по този начин да подтиква продуктивността на труда и " с времето " да докара до увеличение на световния БВП с до 7 на 100, се споделя в отчета на " Голдман Сакс ". В него се показва, че някои работни места ще бъдат застрашени в по-голяма степен от изкуствения разсъдък спрямо други. Например специалностите, при които се изисква полагането на тежък физическа труд, евентуално няма да бъдат наранени доста.

В Съединени американски щати максимален дял от работните места, които биха могли най-бързо да бъдат автоматизирани, са в региона на помощните административни действия в частния и държавния бранш (46 на сто), в правната сфера (44 на сто), следвани от работните позиции в архитектурата и инженерните действия (37 на сто). В бранша на финансовия бизнес е допустимо да бъдат сменени 35 на 100 от работните позиции, съгласно специалистите на " Голдман Сакс ".

Данните за Европа рисуват сходна картина. Най-засегнати от изкуствения разсъдък може да се окажат работни позиции при помощните административни действия (45 на сто), а минимум - тези, които са свързани със занаятчийството (4 на сто).

Доколко можем да се доверим на изкуствения разсъдък?

Проф. Хинрих Шютце, един от изявените учени в международната компютърна филология, началник на Центъра за обработка на информация и езикови проучвания към Университета в Мюнхен, счита, че развиването на генеративния изкуствен интелект е гражданска война, която в софтуерно отношение е сравнима със основаването на интернет или на смарт телефоните.

Въпреки това системите за изкуствен интелект към момента са прекомерно надалеч от опцията действително да схващат наличието на тематиките, които им се оферират за разбор.

" Технологията, въз основа на която са основани езиковите модели, просто се базира на концепцията, че системата би трябвало постоянно да предсказва идната дума, което е доста безразсъдна идея ", отбелязва проф. Хинрих Шютце, представен от ДПА.

Въпреки това последствията от развиването на изкуствения разсъдък към този момент са големи: " Ще настъпят огромни промени в метода, по който пишем, в метода, по който програмираме ", отбелязва откривателят. Той е уверен, че " ще изчезнат доста от специалностите, които включват придобиване и струпване на познания ", и анализирането им.

Проф. Шютце обаче предизвестява, че не би трябвало " да се дава прекомерно огромно поле за деяние " на ИИ, когато става въпрос за взимане на основни решения, да вземем за пример в медицината, в правосъдната система, при данъчните съвещания или ръководството на финансови активи.

Изкуственият разсъдък в редица случаи излиза със изводи, които наподобяват безапелационни, въпреки че постоянно действителните обстоятелства са други и неговите съждения не са правилни, отбелязва ученият.

" Хората считат, че това, (което твърди ИИ - бел. ред.) би трябвало да е правилно, щом той е толкоз сигурен (в изказванието си - бел. ред.). Но в реалност езиковият модел не е в положение да даде действителна оценка на своите изводи. Това е един от най-големите проблеми, с които се сблъскваме ", акцентира проф. Хинрих Шютце.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР