Създадена е добра организация и екипност в работата на Изпълнителната

...
Създадена е добра организация и екипност в работата на Изпълнителната
Коментари Харесай

Земеделският министър: 7 месеца борба с корояда вече дават добри резултати

Създадена е добра организация и екипност в работата на Изпълнителната организация по горите и държавните предприятия, като са мобилизирани техните общи запаси за усвояването и експедирането на повредената от корояди и заболявания иглолистна дървесина. Това, което направихме в последните 7 месеца, към този момент дава положителни резултати.

Това заяви земеделският министър Румен Порожанов по време на седмото съвещание на спешния щаб, провеждан с присъединяване на представителите на законодателната и локалната власт, оповестиха от МЗХГ.

Държавните предприятия регистрираха, че към 18 декември 2017 година 84% от общо 2,992 млн. куб. м стояща маса развалена от корояди и заболявания иглолистна дървесина в държавните горски територии е предоставена за рандеман. Делът е най-голям в Югозападно държавно дружество – 92%, в Северозападно държавно дружество е 90% в Южноцентрално държавно дружество – 81%.

Добивът към 18 декември е общо 1,750 млн. куб. м наранена от съхнене иглолистна дървесина. Това е в размер на 70% от предоставените количества и съставлява 58% от общата инвентаризирана налична за рандеман развалена дървесина. Изпълнението е най-хубаво в Северозападно държавно дружество – 66% и в Югозападно държавно дружество – 64%.

Най-голям размер усвоена потърпевша дървесина има на територията на Южноцентрално държавно дружество – 841 хиляди куб. м и в Югозападно държавно дружество – 601 хиляди куб. м, като там и провалите са най-големи.

За интервала след последното съвещание на спешния щаб от 24 ноември до 18 декември 2017 година са инвентаризирани общо за страната нови 32 хиляди куб. м стояща маса изсъхнала иглолистна дървесина. Най-много са в Южноцентрално държавно дружество – 18 хиляди куб. м и в Югозападно държавно дружество – 15 хиляди куб. м.
В същия интервал предоставеният рандеман се е нараснал със 111 хиляди куб. м, а добитата развалена дървесина за тези три седмици е общо 160 хиляди куб. м или има растеж от 10% при седмичното асимилиране на развалената дървесина, спрямо предходния регистриран интервал.

„ Радостно е, че усвоената дървесина за последните 3 седмици надвишава новоинвентаризираните повреди със 128 хиляди куб. м., уточни от своя страна заместник-министър Атанас Добрев. „ Продължаваме да изпълняваме дейностите по проекта одобрен през септември, като поддържаме темповете на асимилиране на инвентаризираната повредена дървесина и работим за привличане на спомагателен запас от техника и хора, тъй че да успеем да се оправим до пролетта ”, увери заместник-министърът.

На 2/3 работата е свършена и е добре, че след две години задържане, през последните месеци процесът се раздвижи и това е очевидно, съобщи Дора Янкова, зам.-председател на Комисията по районна политика, благоустройство и локално самоуправление в 44-то Народно заседание. Тя участва на съвещанието и като народен представител от 22-ри избирателен регион Смолян, където провалите от корояд са най-големи.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР