Съюзниците от НАТО постигнаха споразумение по регионални планове, които описват

...
Съюзниците от НАТО постигнаха споразумение по регионални планове, които описват
Коментари Харесай

НАТО подготвя планове за реакция при евентуална руска атака

Съюзниците от НАТО реализираха съглашение по районни проекти, които разказват как алиансът ще отговори на съветска офанзива.

Лидерите са съумели да се оправят с турска обсада на проектите ден преди срещата на върха във Вилнюс, оповестиха трима дипломати.

В продължение на десетилетия НАТО не виждаше нужда от широкообхватни проекти за защита, защото водеше по-маломерни войни в Афганистан и Ирак и смяташе, че постсъветска Русия е престанала да съставлява екзистенциална опасност, показва Ройтерс. Но на фона на най-кръвопролитната война в Европа от 1945 година, алиансът предизвестява, че би трябвало да има направени проекти дълго преди вероятното експлоадиране на спор с равносилен съперник като Москва, съобщи Българска телеграфна агенция.

Турция е блокирала утвърждението на проектите поради формулировки в документа, против които тя е имала възражения, да вземем за пример по такива, свързани с Кипър.

Лидерите от НАТО ще се съберат във Вилнюс на 11-12 юли за среща на върха, на която ще бъде обсъдено участието на Швеция и бъдещите връзки на алианса с Украйна.

С очертаването на регионалните проекти НАТО също по този начин ще даде на страните членки насоки по какъв начин да модернизират силите и снабдяването си. Нуждата от финансиране на тази фундаментална смяна е една от аргументите, заради които се чака във Вилнюс водачите да повишат задачата за военни разноски в алианса, като създадат актуалната цел от 2% от Брутният вътрешен продукт минимално условие.

По оценки на публични представители на НАТО цялостното осъществяването на проектите ще отнеме няколко години, само че те акцентират, че алиансът може да води война неотложно, в случай че това се наложи.

Междувременно източници от немското държавно управление оповестиха, че Украйна няма да получи покана за присъединение към НАТО на срещата на върха.

" Времето не е уместно за покана за Украйна, за съответни стъпки към участие ", споделиха източниците на ДПА.

" Не считам че тя е подготвена за участие в НАТО ", сподели предишния петък и президентът на Съединени американски щати Джо Байдън пред Си Ен Ен, визирайки украинската страна.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР