Съюзниците на Украйна представят правни аргументи пред висшия съд на ООН в подкрепа на делото на Киев срещу Русия

...
Международните съюзници на Украйна представят правни аргументи в подкрепа на
Коментари Харесай

Международните съюзници на Украйна представят правни аргументи в подкрепа на делото на Киев срещу Русия на върха на ООН съд

От MIKE CORDER Associated Press, 20 септември 2023 г., 6:30 ч. Храна и енергия за отвлечени деца във войната срещу Украйна – и предупреди световните лидери, че същото може да им се случи.

Безпрецедентно 32 държави изложиха кратки правни аргументи в сряда пред състава от 16 съдии в Международния съд, който провежда изслушвания по твърденията на Москва, че Световният съд няма юрисдикция и трябва да отхвърли делото на Украйна дело.

Киев заведе делото си два дни след като Русия нахлу в Украйна. В него се твърди, че атаката се основава на неверни твърдения на Русия за актове на геноцид в регионите Луганск и Донецк в Източна Украйна.

Украйна настоява, че съдът има юрисдикция. Съюзниците на Киев подкрепиха тази позиция в сряда.

Правни представители, включително австралийският генерален адвокат Стивън Донагю, казаха на съдиите, че делото е за спор между Украйна и Русия относно геноцида от 1948 г. Конвенция, която трябва да бъде уредена от съда.

Докато повечето национални презентации в богато украсената Голяма зала на правосъдието на съда бяха сухи правни аргументи, представителят на Канада Алън Кесел , подчерта какво е заложено на карта.

„Канада и Холандия припомнят дълбоките последици от незаконното нахлуване на Русия в Украйна, което доведе до огромно човешко страдание“, Кесел „Именно на този фон ние се намесваме като част от нашия ангажимент за защита и насърчаване на основан на правила международен ред и мирното уреждане на спорове, в които този съд играе жизненоважна роля.“

Съдебният състав от международни съдии вероятно ще отнеме седмици или месеци, за да вземе решение дали делото може да продължи. Ако се случи, окончателното решение може да е след години.

___

Намерете AP истории за нахлуването на Русия в Украйна на https://apnews.com/hub/russia-ukraine

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР