“Съюз за спасение на Румъния поиска оставката на министъра на

...
“Съюз за спасение на Румъния поиска оставката на министъра на
Коментари Харесай

В Румъния искат оставката на земеделския министър

“Съюз за избавление на Румъния ” изиска оставката на министъра на земеделието и развиването на селските региони Петре Дая, откакто беше доказано, че Румъния получава единствено 10,5 милиона евро от Европейската комисия за компенсиране на фермерите. Опозиционната партия даде образец с полския министър на селското стопанство.

„ Полският министър на земеделието подаде оставка, откакто стана ясно, че Полша получава помощ от 29,5 милиона евро. Няма и дума за оставка на Дея, макар че сумата от 10,5 милиона евро е оскъдна за Румъния. Дая не е договорил нищо в Брюксел “, написа в профила си във Facebook сенаторът от “Съюз за избавление на Румъния ” Себастиан Черник, който е и член на Комисията по земеделие. Според него и съпартийците му министърът е трябвало да бъде освободен от дълго време. 

„ С министър, който се появи на полемиките на европейско равнище с незавършена работа, без концепция какъв брой пари да изиска, без настоящи числа, показващи загубите вследствие на вноса на зърно от Украйна, Румъния получи помощ от едвам 10,5 милиона евро от общата сума от 56,3 милиона евро. Останалите пари бяха разпределени сред Полша (29,5 милиона евро) и България (16,7 милиона евро ”), разясняват още от “Съюз за избавление на Румъния ”.

Недоволни са и румънските фермери, които в петък ще стачкуват в цялата страна. Те са срещу решението на Европейската комисия да не полза стоките от Украйна и упорстват за равни условия. Фермерите се аргументират, че поради нелоялната конкуренция на прилежащата страна и неналичието на реакция на Европейския съюз са принудени да продават личните си зърнени ресурси на доста по-ниски цени от предстоящите.

„ Земеделският и хранителен бранш у нас е изправен пред съществени проблеми и несъответствия поради изкривяванията на пазара, породени от войната в Украйна. Пълното унищожаване от средата на предходната година на митата върху всички артикули от Украйна в търговски проект изнесе резултатите от войната в прилежащите страни посредством несъзнателен дъмпингов резултат, защото насърчи украинските фермери да продават под себестойността си “, се споделя в известие до медиите.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР