Съюз на най-крайнодясната, расистка, хомофобска и теократична коалиция в историята.

...
Съюз на най-крайнодясната, расистка, хомофобска и теократична коалиция в историята.
Коментари Харесай

Най-крайнодясната коалиция в историята: накъде поема Израел?


Съюз на " най-крайнодясната, расистка, хомофобска и теократична коалиция в историята ". Какво се знае за новото държавно управление на Израел, с което Нетаняху се връща във властта?

След като прекара едвам година в съпротива, израелският министър-председателят Бенямин Нетаняху се завръща във властта. Почти два месеца, петите за по-малко от 4 години, следващото държавно управление на страната се готви да постави клетва в четвъртък.

За да стане още веднъж министър председател, 73-годишният Нетаняху, водач на консервативната партия " Ликуд ", трябваше да образува коалиция с две ултраортодоксални и три крайнодесни партии. Някога считани за екстремистка външна страна на израелската политика, партийните водачи Безалел Смотрич (Партия на религиозния ционизъм), Итамар Бен-Гвир ( " Еврейска мощ " ) и Ави Маоз ( " Ноам " ) към този момент са част от бъдещата ръководеща коалиция.
Редакцията предлага
Съществуват опасения, че този съюз на " най-крайнодясната, расистка, хомофобска и теократична коалиция в историята на ", както го описа вестник " Хаарец ", може да задълбочи още повече вътрешните разделения, да ограничи правата на малцинствата, както и да изостри в допълнение спора сред израелци и палестинци.

Същевременно Нетаняху, който е обвиняем по обвинявания в корупция, за пръв път от години разполага с удобно парламентарно болшинство от 64 от общо 120 места в Кнесета.

Изграждане на спомагателни еврейски селища в Западния бряг

Във вторник Кнесетът одобри така наречен закон " Дери ", кръстен на водача на ултраортодоксалната партия " Шас " Арие Дери. Той му разрешава да бъде назначен като министър, макар че е приет за отговорен за данъчни закононарушения и има условна присъда. Очаква се Дери и Смотрич от Партия на религиозния ционизъм да се редуват на ротационен принцип като финансови министри. Дери ще извършва и функционалностите на министър на опазването на здравето и на вътрешните работи. Израелски организации за цивилен права към този момент подадоха петиция до Върховния съд за анулация на поправката " Дери ".

Смотрич е получил надзор - посредством друга законодателна корекция - върху елементи от Aгенцията за държавната администрация. Органът управлява връзките сред израелци и палестинци в окупирания Западен бряг. Той също по този начин има необятни пълномощия за разширението на еврейските селища, ситуирани в зона С, съставяща към 60% от Западния бряг. Критици настояват, че това би могло да докара до " фактическо анексиране " на територията.

" Тяхната (на крайната десница) идеология е " Велик Израел ", разяснява Гидеон Рахат, политолог от Еврейския университет в Йерусалим. Терминът " Велик Израел " нормално се отнася до дясна идеология, която планува страната да включва цялата земя от река Йордан до Средиземно море, в това число и окупирания Западен бряг. " Те споделят, че това е нашата библейска земя, ние имаме право на всичко, което е тук ", изяснява Рахат.

В сряда партия " Ликуд " на Нетаняху удостовери, че един от главните политически цели на новото държавно управление ще бъде разширяването на еврейските селища в Западния бряг: " Правителството ще напредва и ще развива заселването във всички елементи на Израел - в Галилея, пустинята Негев, Голанските възвишения и Юдея и Самария (Западния бряг) ", се показва в целите на партията. 

През последните десетилетия всяко държавно управление на Израел уголемява построяването на селища в окупирания Западен бряг. Новата коалиция би могла да продължи да уголемява еврейските селищата, считани за противозаконни съгласно интернационалното право. 

Някои от участниците в обединението са известни с расистки и хомофобски изявления

В сряда Кнесетът одобри различен противоречив закон, който дава на бъдещия министър на националната сигурност Итамар Бен-Гвир разширени пълномощия над полицията. Известен с крайнодесните си възгледи, в предишното той е бил осъждан за подбудителство към расизъм и поддръжка за терористичната организация " Ках ", която е неразрешена в Съединени американски щати и Израел.

Итамар Бен-Гвир и Безалел Смотрич са известни с крайните си възгледи.

В предизборната акция Бен-Гвир даде обещание да бъде " корав " към тероризма. Той желае да ускори правния имунитет на силите за сигурност и да позволи на полицейските чиновници да откриват огън срещу протестиращи, които хвърлят камъни.

Включването в ръководството на крайнодясната хомофобска и антиарабска партия " Ноам "  също буди паника. Очаква се нейният водач Ави Маоз, който завоюва едно място в Кнесета, да стане заместник-министър в кабинета на премиера, отговарящ за " еврейската национална еднаквост ". Известен с твърдите си анти ЛГБТК позиции, Маоз се е обявявал в предишното за анулация на годишния гей церемониал в Йерусалим, както и за възобновяване на " фамилните полезности ". Самият Нетаняху неведнъж се е заричал да не бъде нанасяна " никаква щета " върху гей общността.

Профилът на политиците, които ще застанат отпред на Израел, буди паника у по-либерално настроените жители, природозащитниците и бизнеса. Не е изключено да възникне напрежение и между Израел и най-близките му съдружници. В началото на декември държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен съобщи, че Съединените щати ще продължат да се опълчват " недвусмислено на всевъзможни дейности, които подкопават вероятностите за решение, включващо основаването на две страни, включително на разширението на селищата и на стъпки към анексирането на Западния бряг ".

В редица изявленията Бенямин Нетаняху отбрани противоречивия избор за Бен-Гвир: " Те се причисляват към мен, а не аз към тях ", почертава Нетаняху.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР