СЪЮЗ НА БЪЛГАРСКИТЕ ПИСАТЕЛИ Един тъжен афоризъм гласи, че България

...
СЪЮЗ НА БЪЛГАРСКИТЕ ПИСАТЕЛИ Един тъжен афоризъм гласи, че България
Коментари Харесай

СБП: По същество и последствия „френското предложение е вариант на позорния Ньойски договор

СЪЮЗ НА БЪЛГАРСКИТЕ ПИСАТЕЛИ

Един печален афоризъм гласи, че България най-дълго е ръководена от краткотрайни държавни управления. С държанието си българските политици демонстрират, че възприемат и самата държавност като нещо краткотрайно, предопределено най-вече за персонално прилагане и обслужване на непознати ползи.

Тези „ временници “ малодушно и покорно прегърнаха така наречен „ френско предложение “, без да си създадат труда да попитат какво мисли и желае нашия народ. От недомлъвките на държавното управление на К. Петков се разбра, че то било сякаш някакъв „ рационален компромис “ за влизането на Северна Македония в Европейския съюз.

За българите подобен „ компромис “ освен е лишен от всевъзможен разсъдък – това е безочливо натрапена форма на отвод от личната ни история, от съдбовни за страната ни събития, от паметта за героите, паднали за свободата на тази страдална българска земя.

По създание и исторически последици „ предлагането “ е евфемистичен вид на различен един срамен документ, подписан в Ньой преди 113 години, който подари на съседите ни хиляди квадратни километра територия (в това число и Македония) и над два милиона българи. А същинското име на сходно съглашателство е измяната.

Чудно ли е тогава за какво същите тези наши „ избраници “ не позволиха даже до първо четене 12 пъти внасяния план за Закон за българския език книжовност и словесност? Но какъв брой задушевно се съгласяват да загърбят въпроса за новоизпечения македонски подобен!

Заявяваме, че така наречен „ френско предложение “ е огорчение за националното ни достолепие и на отстъпниците, които го одобряват срещу волята на народа ни, би трябвало да се потърси строга наказателна отговорност.

Призоваваме патриотично настроените български политици, институции и жители да провокират публичен спор по тези жизненоважни за бъдещето на България проблеми! Съюзът на българските писатели приготвя кръгла маса с присъединяване на писатели, политици и общественици.

P.S.
Мълчанието е срам!

Съглашенчеството е изменничество!

Няма амнистия и няма опрощение.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР