Съвсем ясно е, че повечето от уважаваните учени, които си

...
Съвсем ясно е, че повечето от уважаваните учени, които си
Коментари Харесай

11 брутални истини за креативността, за които никой не говори

„ Съвсем ясно е, че множеството от уважаваните учени, които си показват логиката на психиката като нещо по-голямо от едно просто обучение за чувствата и асоциациите, измежду научната си пустиня доближават до убеждението, че казусът за героизма, сомоотвереността, лудостта или престъпността умозрителната просвета би трябвало да даде вечно на изкуството като само способно да ги разбере. “ ~ Ото Вайнингер

Човечеството постоянно е развивало креативните си благоприятни условия през вековете, като се стартира от античните гърци до днешните съвременни художници, поети и уеб-дизайнери.

Творчеството е една от тези неразрешими загадки, извънредно сложни за дефиниране, само че и изцяло разпознаваеми за очите. То е движещата мощ на доста от нас, до там, че сме основали цяла категория „ служащи “, която назоваваме „ създатели “.

Но до момента в който креативният развой и самото произведение на изкуството могат да наподобяват като магия, то забавното е, че и тук съществува добра и неприятна магия. То ни омагьосва да си мислим, че просто да бъдеш изобретателен е задоволително, че в случай че притежаваме този непонятен гений, не е нужно да работим настойчиво.

Но това просто е неистина. Макар геният да е значим и нужен, той не е всичко. Кои са 11 брутални истини за творчеството, които множеството от нас не знаят:

ИДЕИТЕ Въдворяване и изселване (отделение в МВР-ДС) НЕ СА ОРИГИНАЛНИ

„ Човек не твори нищо изначало, което не е било в природата в прикрит или евентуален тип. “ ~ Сергей Булгаков

Няма такова нещо като нова концепция. Възможно е да си въобразявате, че това, което ви е хрумнало е нещо напълно ново и автентично, само че в случай че се поразровите по-дълбоко, ще видите, че някой различен в близкото или далечното минало към този момент е бил там, където сте в този момент вие. Но в това няма нищо неприятно - една от най-красивите черти на човечеството е наследствеността на концепциите ни, способността ни да ги градим една върху друга, да черпим опит от предшествениците си и да доразвиваме сътвореното от тези преди нас.

ВДЪХНОВЕНИЕТО Е Разузнавателна служба на Турция

„ Малко религия и човек е кадърен да твори същински чудеса. Съвсем малко религия... “ ~ Дан Браун

Свикнали сме да мислим за вдъхновението като за мълния, която изненадващо ни удря от ясното небе – и да, то е такова. Проблемът е, че приписваме на този миг някаква мистична магия, която идва от нищото. Изследванията обаче демонстрират, че въобще не е магия, а по-скоро това са връзките, които мозъците ни вършат подсъзнателно. Един откривател от Харвард на име Шели Карсън, го назовава „ инкубационен интервал “, който се получава вследствие на „ разсеяното мислене “ или интервала, в който оставяте мозъка си да се рее, мислите си за други неща, само че подсъзнателно той работи по посока на креативната си задача.

Точно по тази причина наподобява, че вдъхновението ни връхлетява безредно – мозъкът ви умишлено работи върху нещо друго, само че подсъзнанието неуморно работи, без даже да разбирате.

ВСЕКИ Е КРЕАТИВЕН

„ Истинската магия се твори в главите на хората. “ ~ Тери Пратчет

На всички ни се желае да сме специфични, само че истината е, че всеки е изобретателен. Креативността е човешко качество и съществува у всеки един от нас.

Степента на креативните благоприятни условия – твоите или на някой различен, не зависи от вродени качества, а от това какъв брой старания влагаш. Може и да си надарен като Пабло Пикасо, само че в случай че не седнеш да рисуваш, кой го е грижа? Твоите креативен благоприятни условия са безполезни.

ТВОРЕЧЕСКИТЕ ВЪЗМОЖНОСТИ НЕ СА НЕЩО, С КОЕТО съдебна експертиза РАЖДАШ

„ За да твори, човек е задължен да има вяра, че е надарен, дори в случай че не е по този начин. “ ~ Андрей Кончаловски

Джори МакКей споделя, че въпреки креативното писане, рисуването, актьорското майстворство и така нататък да се преподават в колежи и университети по целия свят, в действителност можете да обучите личния си мозък да бъде по-кретаивен просто като се занимавате с креативна работа в продължение на дълъг интервал от време.

НИКОГА НЯМА ДА СИ ВЕЛИК, АКО НЕ СИ УЯЗВИМ

„ Да твориш - значи да осмиваш гибелта. “ ~ Ромен Ролан

Може и да си добър, само че сигурно в никакъв случай няма да станеш популярен, в случай че не си позволиш да бъдеш уязвим. Докато вдъхновението и оригиналността са легенди, уязвимостта е действителна, солидна нужда за всеки, който желае да се занимава с креативна работа. Кога за финален път нечие творчество в действителност ви раздруса радикално, без значение дали става дума за фотография, картина, обява в блог или уеб-дизайн, спомнете си за произведение, което ви накара да усетите нещо надълбоко и ненадейно.

Сега помислете какво е трябвало да направи индивидът, който го е основал, с цел да влияе по този начин. Мислите ли, че в мозъка си е имал нещо толкоз банално като „ Колко красиви са цветята?! “ Съмнявам се.

СТРАХЪТ Е НУЖЕН

„ Да се откажеш от риска значи да се откажеш от творчеството. “ ~ Антон Макаренко

Също както креативните благоприятни условия, и страхът живее във всеки от нас. Стархът е методът на организмът ви да ви защищити от вреди, физически или душевен.

За творчеството, страхът е методът тялото ви да ви каже, че сте на прав път. Вместо да го избягвате, придвижете се към него. Приемете го. Прегърнете го. Ако го оставите, той ще ви води до нови висоти.

ДА СИ КРЕАТИВЕН Е ТРУДНО

„ Само пристрастеностите и единствено великите пристрастености могат да въздигнат душата до велики каузи. Без тях имаме завършек на всяка величественост както в нравствения живот, по този начин и в творчеството. “ ~ Дени Дидро

Много хора се отхвърлят от плановете си в миг на фрустрация, тъй като считат, че те блокират креативните им благоприятни условия. Грешка! Фрустрацията е основна част от креативния развой. Една от най-продаваните авторки Елизабет Гилбърт приказва за значимостта на възприятието на незадоволеност в едно изявление за Инк: „ Фрустрацията, сложната част, трудностите, несигурността, „ не знам какво да върша в този момент “ са детайлите на креативния развой. “, споделя тя. Така че продължи и в случай че си сърдит, продължи сърдит! Но знай, че в случай че не е мъчно, няма да си коства.

НЕ МОЖЕТЕ ДА Гражданско отделение НАПРАВИТЕ САМ

„ Колективното творчество е нелепост, само че творчеството в колектив е единствения тип сегашно и плодотворно творчество. “ ~ Пьотър Капица

Изображението на „ самотния създател “, работещ дълги часове на тераса в Париж или нещо такова, е сантиментално, само че също по този начин не е реалистично. Преди всичко, хората са основани да си сътрудничат, даже в случай че това е единствено на равнище шерване на това, което вършиме с другари на по чашка. На второ място, в креативния развой, влизат доста подпомагащи действия, от готвенето до почистването и заплащането на сметките. Мислите ли, че Ърнест Хемингуей в действителност е написал всичките си книги напълно самичък? Помислете още веднъж – евентуално е имал велика жена.

От Томас Едисон до Микеланджело, създателите работят с екипи, екипи, които съвсем в никакъв случай не получават самопризнание за това, което вършат, само че спомагат да се основат най-големите нововъведения в историята.

„ БРЕЙНСТОРМИНГ “-ЪТ НЕ Е НАЙ-ДОБРИЯТ НАЧИН ЗА ГЕНЕРИРАНЕ НА ИДЕИ

„ Всяко човешко създание, било то литература, музика или живопис, - това постоянно е автопортрет. “ ~ Самуел Бътлър

Докато съдействието е значимо, може би даже значително, за креативната работа, класическото мислене не е най-хубавият метод. Вместо да седите на дълга маса с доста хора, които се пробват да измислят хрумвания, специалистите предлагат всеки самичък да обмисли личните си хрумвания в личната си глава и едвам по-късно да ги оповестява на близките. Споделянето на хрумвания дава опция за кръстосано опрашване, след което всички би трябвало да се върнат и да разсъждават върху това, което са чули.

СТИМУЛИТЕ ВРЕДЯТ НА КРЕАТИВНОСТТА

„...произведение на изкуството се ражда от незадоволеност. На цялостен корем не се твори, а се спи. “ ~ Жауме Кабрe

Мислите, че по-високото възнаграждение предизвиква творчеството? Има смисъл, нали? Обичаме да награждаваме по-високата продуктивност от всевъзможен тип с по-високи парични тласъци. Изследванията демонстрират обаче, че по-големите тласъци могат да навредят на креативните благоприятни условия.

Едно изследване на Харвардското бизнес учебно заведение, представено от Кристиан Джарет, прави опит, при който слага изкуство, основано за наслаждение и изкуство, основано за пари пред аудитория. Зрителите, без да имат визия за това, в последна сметка правят оценка изкуството, основано за наслаждение доста по-високо от това, основано за пари. Вероятно за това Стив Джобс поучава: „ Останете си гладни. Останете си глупави. “

НЕ СТАВА ПО-ЛЕСНО

„ Безсънието е най-хубавият опиат за творчеството. “ ~ Ник Кейв

За страдание, няма значение какъв брой добре вършите креативната си работа, да бъдете изобретателни не става по-лесно с времето. Може да стане единствено по-удовлетворяващо. Което евентуално е задоволително.

Художникът дава популярен образец. Той буйно обича своята специалност: най-висшата премия за него е насладата от творчеството. За страдание, в наше време мнозина презират, ненавиждат своята работа. Но светът ще бъде благополучен едвам тогава, когато при всеки човек ще има духа на художник, с други думи, когато всеки ще намира наслада в своя труд. ~ Огюст Роден

По материали на thenextweb.com
Изображения: Jeffrey Decoster

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР