Съвсем възможно е новият вариант на Омикрон да е стигнал

...
Съвсем възможно е новият вариант на Омикрон да е стигнал
Коментари Харесай

Проф. Огнян Кунчев: В началото на януари ни очаква нова COVID вълна

Съвсем допустимо е новият вид на Омикрон да е стигнал и в България. Това съобщи математикът от Българска академия на науките проф. Огнян Кунчев пред Bulgaria ON AIR.

" Този вид беше в Италия и Франция още преди месеци. В Италия 43 000 души дневно се записват след идването на новия подвариант BQ.1.1. Във Франция са към 71 000 души на ден. Тези случаи би трябвало да се умножават по 10, тъй като доста изкарват безсимптомно, а също както и в Българи, хората не вървят да се тестват непрекъснато ", сподели той.

Той добави, че дневно във Франция умират по 110 пациенти с Коронавирус, което по думите му би съответствало на 10 души у нас, които ние още ги нямаме.

" И у нас към този момент има случаи на BQ.1.1, не е допустимо да няма. От здравна гледна наточвам този подвариант се прекарва елементарно, само че доста по-бързо се заразяваме, той по тази причина елементарно съумява да пробива. Вълна можем да чакаме у нас към 10-15 януари, тя ще е също толкоз фрапантна, колкото и в другите страни ", предвижда математикът.

Проф. Кунчев съобщи, че данните демонстрират, че през лятото умрелите с Омикрон у нас са към 800 души, а прогнозите при настъпването на новия вид са те да са двойно повече за 2-3 месеца, тъй като през зимата боледуването е по-тежко.

Според него е допустимо случаите да не бъдат толкоз доста, в случай че се съблюдават ограниченията от предните 2 години - отдалеченост, носене на маски.

" Другите като не носят, вие слагайте маска и се защитавайте от тях. Виждам хора с маски, това значи, че сме станали по-отговорни. А уязвимите групи и хората над 60 години би трябвало да си сложат ваксина ", прикани проф. Кунчев.

Математикът е безапелационен, че грипът мъчно пробива през защитна маска, за разлика от Коронавирус -19. По думите му сме изгубили непълен имунитет по отношение на него по време на Коронавирус пандемията.

" Грипът има безусловно типично особено придвижване, в края на януари и началото на февруари ще му е пикът, в случай че не се употребяват маски ", предизвести проф. Кунчев.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР