Съвсем скоро стартира театрално-образователният проект по Иван Вазов “Една българка“,

...
Съвсем скоро стартира театрално-образователният проект по Иван Вазов “Една българка“,
Коментари Харесай

Скритите разкази в разказа на Вазов



Съвсем скоро започва театрално-образователният план по Иван Вазов “Една българка “, който може да бъде наблюдаван в Youtube канала на Легал Арт Център, както и подкаста в уеб страницата. А през октомври и на сцената на Театър Азарян, НДК в София.

Проектът се осъществя с финансовата поддръжка на Национален фонд „ Култура “ и Столична стратегия „ Култура “. Партньори на плана са Нов български университет и Театър Азарян, НДК.

Темата разяснява в “Артефир “ актрисата  Снежина Петрова :

“Рано или късно човек стига до Вазов. Това се оказа един огромен план. Тръгна от един роман, който учат седмокласниците и е част от конспекта за матурите. Да подпомогнем пътя на нашите деца към този създател, да го изтръгнем от диктата на тълкуванието.

Ще стартираме с 11 изявленията с разнообразни експерти, които заснехме. Това са: проф. Михаил Неделчев, проф. Алебена Хранова, Веселин Методиев, Виолета Дечева, Пламен Бочков. Също по този начин – Миглена Николчина, Георги Гочев, Биляна Курташева, Румен Петров, Николета Пътова, Азис Таш, а уповавам се и Клео Протохристова.

Сега сме в интервал на монтаж на видеата и стартирането на този Youtube канал, в който всички, които се интересуват, ще могат свободно да чуят нашите диалози и по-късно през октомври месец да приключим с един моноспектакъл на сцената на Театър “Азарян “, в който да преразкажем този роман от първо лице от името на Баба Илийца.

Един книжовен текст може да се окаже, че е единствено мотив човек да организира един диалог, който да го откара доста надалеч. Много желаех да поканя и учителка по география, която през описа да ни вкара в Искърското дефиле и неговите особености.

Какво може да каже младото потомство , тъй като, когато човек чуе тези професори, още веднъж може да си намерения, че сме влезнали с двата крайници в клишето, само че се оказа, че не е по този начин.

Когато истински човек се пробва да разбере какво се случва вътре, какви са моделите, които съществуват в описа, осъзнати или неосъзнати от Вазов. Моделът на приказката, който незабавно може да се види. Как от баба Илийца можем да отидем в ритуала Бабинден и неговите особености в този район. Как Веселин Методиев отиде към своя обичан музикант Ерик Клептън и неговата автобиография.

Асоциативният поток, който може да тръгне от един роман и да стигне до доста надалеч – в спомените за нашите баби да вземем за пример. "

Чуйте диалога в звуковия файл.

Снимки: Facebook
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР