Съвсем скоро ще обявим, че проходът Пампорово е отворен, главен

...
Съвсем скоро ще обявим, че проходът Пампорово е отворен, главен
Коментари Харесай

Туристи останаха блокирани в Пампорово без ток и вода

Съвсем скоро ще обявим, че проходът Пампорово е отворен, основен проблем обаче е електрозахранването, съобщи шефът на Главна дирекция „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията “ гл. комисар Николай Николов в Смолян.
По думите му шефът на полицията е провел пропускане на личния състав в курорта, с цел да осъществят промените. „ Съществен проблем за нас е електроснабдяването. Голямата повреда на Широка поляна върви към премахване. Мокрият сняг и непрестанно падащите дървета късат електропроводи и основават проблеми на екипите на ЕВН. При нас в щаба не е постъпила информация за бедстващи хора. Рано сутринта всички, които са на хемодиализа и с тежки хронични болести, са чути. Те имат нашето увещание, че незабавна здравна помощ, в случай че се наложи, ще им бъде оказана “, добави той.
Правим организация следено да се извеждат хора от Пампорово със съдействието на органите на Министерство на вътрешните работи. Социалните домове Фатово, Петково и Ровино нямат проблем нито със електрозахранване, нито с достъпа до тях. Хемодиализата се извършва по график и там нямаме терзания. Единични сигнали има за наводнени къщи, за паднали дървета покрай парцели на хора, само че обстановката върви към нормализиране и имам вяра че към края на деня ще успеем да отворим прохода Пампорово “, разгласи регионалният шеф на Смолян Недялко Славов.



АПИ изпраща още техника към Смолян, която ще обработва пътищата от републиканската пътна мрежа в региона. По думите на Славов цялата техника е съсредоточена в напъните да се отвори пътя през Пампорово, тъй като жителите на три общини – Доспат, Борино и Девин нямат никакъв достъп до регионалния град.
Към момента от общините - Доспат и Борино - всички обитаеми места са без ток. Ток няма и в няколко села от община Девин и други обитаеми места в съвсем всички общини в региона. Състоянието на реките и язовирите е умерено. Затова, че стопираха преваляванията и беше направена нужната организация, не се стигна до преливане на речните корита в обитаемоте места. През нощта имаше голям брой сривания, които с дейната роля на кметовете бяха отстранени. Две обитаеми места в община Смолян са изцяло откъснати – Еленска и Селище, само че сме в непрекъсната връзка с кметските наместници, има подготвеност да се закарат артикули от първа нужда “, добави Славов.
Като причина да се изтърван пътищата през Превала и Пампорово той уточни, че снегът е валял щедро в продължение на час и пикът е настъпил през вчерашния ден към 16,30 часа, когато колите на туристите са излезли от Пампорвоо на основния път. И най-много поради четири автомобила, натоварени с газ, които са основали проблем при бензиностанция сред Проглед и Пампорово.
„ В комбиниране с падналите дървета по пътната настилка се наруши ритъмът на разчистване и оттова пътищата бяха изпуснати “, изясни Славов. Налагало се екипи на полицията и пожарната да оказват помощ на фамилии с деца и на водачи с изчерпано гориво.



„ Налагаше се да се вадят коли, които бяха затънали в преспите, издирваха се водачите. Много от тях бяха задгранични жители и това в допълнение сътвори напрежение. Имаше случай с деца на бензиностанцията в Пампорово, които навреме бяха изведени. Колоната беше доста дълга, доста коли се бяха натрупали. Към 5 часа сутринта дефинитивно се разчистиха колоните, само че имаше доста коли, зарязани на пътя и се постановяваше притежателите им да бъдат търсени “, сподели регионалният шеф.
По думите му министърът на енергетиката Теменужка Петкова е дала разпоредби към ЕВН и към ЕСО. В момента ЕВН транспортират елементи, с които да захранят обитаемоте места от общините Доспат и Борино. Осигурено е тяхното прекосяване с високопроходима техника през проходите. Очаква се през днешния ден следобяд, в случай че не бъде възобновено зареждането, тези елементи да се вкарат в употреба.
Кметът на Смолян Николай Мелемов акцентира, че най-важния приоритет е Мугла, тъй като поради помпената станция там целият курорт Пампорово, който е с доста туристи, остава без вода. " Още от през вчерашния ден сме създали екипи, отстраняват паднали дървета и паднали стълбове. ЕВН имат нашето подпомагане, само че главната работа би трябвало да си я свършат те ", добави Мелемов.
Бедствието в област Смолян е оповестено поради усложнената обстановка главно на територията на общините Смолян и Чепеларе.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР